Θ. Κοντογεώργης: Μέχρι το Μάϊο το πρώτο “τείχος ανοσίας” – Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει για τις ευπαθείς ομάδες (audio)

«Μέχρι το Μάιο θα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε ένα πρώτο τείχος ανοσίας» δήλωσε στο “Πρώτο Πρόγραμμα 105,8”,  ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος αναφερόμενος στην εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών είπε ότι «εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά και πετυχαίνουμε τους ενδιάμεσους ποσοτικούς στόχους που έχουμε θέσει, αλλά και τους ποιοτικούς, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του εμβολίου».

«Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, που θα έχουμε οριστικοποίηση του πλάνου παραδόσεων των εμβολίων για τον Απρίλιο,  θα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, που δεν αργεί. Στη συνέχεια θα ανοίξει και η πλατφόρμα για 70-75 ετών και μετά για 65-75».

Αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι «υπάρχει μία αγωνία στους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα για να μην προσβληθούν από τον ιό» και συνέχισε «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην προτεραιοποίηση στην οποία κατέληξε, διαπίστωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και του κινδύνου νόσησης ή δυστυχώς ακόμα και του θανάτου είναι πολύ ισχυρή και μάλιστα είναι μεγαλύτερη από την επίδραση που μπορεί να έχουν ένα ή δύο υποκείμενα νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτάσσει τις ηλικιακες ομάδες πάνω από 65 ή και 60 που είναι ευάλωτες σε σχέση με τους ανθρώπους που μπορεί να έχουν ένα ή δύο υποκείμενα νοσήματα»

Ο Γ.Γ συντονισμού της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμών στη συγκεκριμένη ομάδα «από εκεί έχουν σειρά οι κατηγορίες με υποκείμενα νοσήματα που είναι δύο:

Η πολύ αυξημένου κινδύνου που είναι περίπου 270.000, οι οποίοι θα ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα των εμβολιασμών και αφορούν σε μεταμοσχευμένους ασθενείς, σε ασθενείς που κάνουν αιμοκαθάρσεις, ανοσοκατεσταλμένους και άλλους και μια δεύτερη ομάδα στην οποία θα ενταχθούν οι ασθενείς με πιο κοινές παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης και άλλες».

Ο κ. Κοντογεώργης ερωτώμενος για το εάν υπάρχουν σκέψεις να εμβολιαστούν άνθρωποι που ανήκουν σε ειδικές επαγγελματικές ομάδες (εργαζόμενοι στον τουρισμό, εστίαση, εκπαιδευτικούς) είπε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει σε ένα πρόγραμμα προτεραιοποίησης, από εκεί και πέρα όταν θα έχουμε ένα καθαρό ορίζοντα σε σχέση με τις διαθέσιμες παρτίδες των εμβολίων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα κάνουμε τη συζήτηση»

« Στόχος μας είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό εμβολιασμό, αυτό αντανακλάται σε δύο συγκεκριμένους παράγοντες, πρώτον σώζουμε ζωές, δεύτερον παρά τα αυξημένα κρούσματα τις δύο τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ότι υπάρχει περιορισμός της διασποράς στις μεγάλες ηλικίες. Πιστεύω ότι ο Μάρτης είναι ο τελευταίος δύσκολος μήνας, επομένως όσο θα προχωρά το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα βλέπουμε και καλύτερα αποτελέσματα».

«Σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο υπάρχει ένα καταγραφικό, όπου παρακολουθούνται καθημερινά τα εμβόλια και αν υπάρχει πρόβλημα απορρίπτονται. Η χώρα μας έχει το χαμηλότερο ποσοστό αδιάθετων δόσεων που είναι 0,36%».

Ερωτώμενος ο Γ.Γ συντονισμού για κάποιους εμβολιασμούς που έγιναν εκτός λίστας είπε ότι “καθημερινά βελτιώνονται οι δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να μπορεί κάποιος να παραβιάσει τη σειρά της προτεραιότητας για τoν εμβολιασμό. Οποιοδήποτε περιστατικό διερευνάται και αν προκύψουν ευθύνες επιβάλλονται κυρώσεις”.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος