Θ. Κοντογεώργης στο EΡΤΝews: Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια απάντηση και σε αυτή την κρίση – Να μην επιτρέψουμε την αναβίωση του λαϊκισμού

Για τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, την οικονομική πολιτική, την ακρίβεια αλλά και την σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου μίλησε και την εκπομπή «Νewsroom» ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος εστίασε στο εισόδημα των πολιτών λέγοντας ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια απάντηση στην ακρίβεια». Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στοΠασχαλινό καλάθι αλλά και το «καλάθι του νονού» ως δύο από τα μέτρα που θα βοηθήσουν στις αγορές τους τους πολίτες.

«Προσπαθούμε με τα μόνιμα μέτρα σταθερής αύξησης και ενίσχυσης του εισοδήματος να ενισχύσουμε (σ.σ. το εισόδημα) ταυτόχρονα με έναν εξορθολογισμό και καλύτερο έλεγχο και εποπτεία της αγοράς» δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης προσθέτοντας ότι στην προσπάθεια της πολιτείας για έλεγχο της αγοράς βοηθάνε πλέον και οι καταναλωτές με τις καταγγελίες που κάνουν.

Τι είπε για την Θεσσαλία και το master plan

«Η προσοχή μας ήταν στραμμένη στη Θεσσαλία αυτές τις ημέρες και λόγω των καταστροφών. Φαίνεται ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα» δήλωσε στους δημοσιογράφους Γιώργο και Στέλλα Παπαμιχαήλ επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ημέρες το υπουργείο των υποδομών θα παρουσιάσει για τη Θεσσαλία το σύνολο όλων των έργων που θα εκκινήσει σε κάθε περιφέρεια».

Και όπως τόνισε πρόκειται για έργα που αφορούν το οδικό δίκτυο και την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. «Ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας που θα φέρει εις πέρας και ένα μέρος του master plan, κυρίως ως προς τα αντιπλημμυρικά, αλλά όχι μόνο τις καλλιέργειες» σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης προσθέτοντας ότι προχωράει και το πρόγραμμα κρατικής αρωγής και της ενίσχυσης των αγροτών για τις ζημιές που υπήρξαν.

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού απάντησε ότι «η κυβέρνηση επανάφερε τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό κρατικό έλεγχο. Η αναδιοργάνωση που γίνεται στις ΔΕΗ, δηλαδή στις δημοτικές επιχειρήσεις, αφορά κυρίως στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι κάτοικοι της περιφέρειας γνωρίζουν τα προβλήματα που υπήρχαν κάνοντας λόγο για καλύτερη λειτουργία και έλεγχο του νερού και «εξορθολογισμό των τιμών προς όφελος του καταναλωτή». Αναφορικά με το αρδευτικό νερό δήλωσε ότι στόχος είναι να μη χάνουμε νερό που είναι τόσο πολύτιμο.

Ερωτηθείς για την ακρίβεια που παραμένει, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, τόνισε ότι υπάρχει μια πρόοδος της ελληνικής οικονομίας που αποτυπώθηκε και χθες από την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την Standard & Poor’s.

«Προφανώς ο κόσμος αυτό δεν το εισπράττει στο σύνολό του, γιατί όντως υπάρχουν εισαγόμενες κρίσεις και κυρίως για τον πληθωρισμό. Υπήρχαν και στρεβλώσεις από την πανδημία και κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης» υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά και η αναβαθμισμένη πλατφόρμα του e-katanalotis θα βοηθήσουν στην βελτίωση της κατάστασης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με αυτούς τους τρόπους προσπαθούμε ταυτόχρονα με τη σταθερή πολιτική που έχουμε για την ενίσχυση των εισοδημάτων. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια απάντηση και σε αυτή την κρίση».

Ο ίδιος έκανε λόγο για εύκολη ρητορική της αντιπολίτευσης όταν ερωτήθηκε για τη μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων. «Όταν η αντιπολίτευση προσέρχεται με τέτοιες προτάσεις, θα πρέπει να μας λένε κιόλας πόσο κοστολογημένες είναι και από πού θα τα πληρώσουν», σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι με ενέργειες όπως το καλάθι του νονού, το καλάθι για το Πάσχα αλλά και τον έλεγχο των τιμών από το χωράφι μέχρι το ράφι θα υπάρξει έλεγχος της αγοράς για τον περιορισμό των ανατιμήσεων.

«Αυτό το οποίο πετυχαίνουμε αυτή τη στιγμή είναι ο ρυθμός αύξησης να μην είναι τόσο σημαντικός όσο ήταν πριν. Δεν λύνει το πρόβλημα. Εκεί όμως επιμένουμε πάρα πάρα πάρα πολύ και με ελέγχους» δήλωσε ο κ. Κοντογεώργης.

«Προσπαθούμε με τα μόνιμα μέτρα σταθερής αύξησης και ενίσχυσης του εισοδήματος να ενισχύσουμε και ταυτόχρονα με έναν εξορθολογισμό και καλύτερο έλεγχο και εποπτεία της αγοράς. Αυτά είναι τα εργαλεία που έχουμε αυτή τη στιγμή.
Αυτά είναι τα εργαλεία που έχουμε αυτή στιγμή κάθε μέρα εμπλουτίζουμε και με νέες πρακτικές, ηλεκτρονικές και σε επίπεδο ελέγχων ελέγχων της αγοράς, να βοηθήσουμε τον καταναλωτή», συμπλήρωσε.

Οι ευρωεκλογές είναι μια εθνική κάλπη με ευρύτερα διακυβεύματα

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε ότι «είναι μια εθνική κάλπη και το αποτέλεσμα προφανώς έχει μια αντανάκλαση στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς». Όπως τόνισε αποστολή της κυβέρνησης είναι να βελτιώνουμε την κοινωνία, να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών. «Όλα αυτά που αφορούν θα έλεγα τους λόγους, τους εσωτερικούς, δηλαδή πώς ενισχύουμε περισσότερο την υγεία και την παιδεία, πώς αντιμετωπίζουμε το θέμα της στέγης» είπε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικές.

«Τα διακυβεύματα είναι σημαντικά κι εμείς θεωρούμε ότι ο κόσμος θα αξιολογήσει τη δουλειά που έχει γίνει. Ξέρει ο κόσμος ότι εκεί χρειάζεται διαπραγματευτική ικανότητα και αξιοπιστία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει πετύχει. Και γι αυτό το κεκτημένο αυτής της περιόδου πρέπει να διαφυλάξουμε και να το ενισχύσουμε», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας με τις δημοσκοπήσεις και το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, αφού επεσήμανε ότι «η υποψηφιότητα του κ. Μπελέρη έχει ένα συμβολισμό», συμπλήρωσε λέγοντας: «Η όλη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου – άνθρωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και την ομογένεια, με διαφορετικές επαγγελματικές διαδρομές, άνθρωποι που συνενώνονται σε αυτήν την κοινωνική και πολιτική συμμαχία του προοδευτικού πατριωτισμού, του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού – δίνει και το σύνθημα πώς θα πορευθούμε στις εκλογές. Κανείς πολίτης δεν είναι δεδομένος, όλες οι κάλπες ξεκινούν με το να είναι άδειες, εμείς θα παρουσιάσουμε αυτά που έχουμε κάνει και θέλουμε να κάνουμε την επόμενη περίοδο για τη χώρα μας».

Και, εν κατακλείδι, «οι πολίτες θα αξιολογήσουν και τις αντίθετες προτάσεις – αν αυτές υπάρχουν, γιατί αυτή τη στιγμή ακούμε μόνο μια στείρα αντιπολίτευση και ένα λαϊκισμό που δεν πρέπει να αναβιώσει. Πράγματα που μας κόστισαν στο παρελθόν δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αναβιώσουν», ζήτησε κλείνοντας ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος