Θ. Κοντογεώργης: Ανοιχτή η διάθεση των self test και από άλλα σημεία – Σήμερα οι σχετικές ανακοινώσεις

Δεν σταματάνε από τα φαρμακεία η διάθεση των self test, δήλωσε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Συνδέσεις” ο Θανάσης Κοντογεώργης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης ωστόσο διευκρίνισε ότι όσοι φαρμακευτικοί σύλλογοι αποφασίσουν ότι να σταματήσουν τη διάθεση τους τότε θα δίνονται από άλλα κανάλια. Επίσης ανέφερε ότι το απόγευμα πρόκειται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις και να δοθούν οι απαραίτητες λεπτομέρειες.

Από 1ης Ιουλίου δεν θα είναι υποχρεωτικό για εμβολιασμένους το self test, σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης.

Ο κ. Κοντογεώργης ερωτηθείς σχετικά για το εμβόλιο της AstraZenca και την καθυστέρηση που υπήρξε για την απόφαση μη χορήγησής του σε άτομα κάτω των 60 ετών, είπε ότι υπήρξε συγκριτική εκτίμηση του κινδύνου, καθώς κατά το δίμηνο Απρίλιο και Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία 1 στους 5 θανάτους ήταν στους έως 59 ετών. Γι’ αυτό έγινε η σύσταση να το λάβει αυτή η ηλικιακή ομάδα. Επίσης παρότρυνε τους πολίτες να κάνουν και τη δεύτερη δόση με το AstraZeneca, εφόσον δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα με την πρώτη δόση.

Αναφορικά με τις διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή είναι επιστημονική και γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τη βιοηθική και την άσκηση δικαιωμάτων, ενώ εξετάζονται συγκεκριμμένες επαγγελματικές ομάδες που εκτίθενται σε συνωστισμούς ή επηρεάζουν την υγεία άλλων κλπ.
Επίσης ανέφερε ότι η συζήτηση για πιθανές διευκολύνσεις αλλά και για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, με τις ομάδες των υγειονομικών και της κοινωνικής φροντίδας να είναι οι πρώτες που θα ισχύει πρωτίστως η υποχρεωτικότητα. Προσέθεσε ωστόσο ότι στο ιατρικό προσωπικό το 90% είναι εμβολιασμένοι και στους νοσηλευτές στο 65%.
Παράλληλα σημείωσε ότι διαπιστώνεται μια σταδιακή αύξηση των εμβολιασμένων, ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο για τους εμβολιασμούς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος