Την πρωτιά στις επόμενες εθνικές εκλογές έθεσε ως στόχο για το ΠΑΣΟΚ ο Θανάσης Γλαβίνας, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, μιλώντας στο ΕΡΤnews.
Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στη Νέα Δημοκρατία για την επανένταξη του Δημήτρη Κυριαζίδη στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα, χαρακτηρίζοντας τις νέες δηλώσεις του βουλευτή «προσβλητικές και ντροπιαστικές».
Μείωση των έμμεσων φόρων για την ακρίβεια
Ο κ. Γλαβίνας χαρακτήρισε την ακρίβεια μείζον πρόβλημα, το οποίο δυσκολεύει καθημερινά ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.
Σημείωσε ότι, παρά τις κυβερνητικές αναφορές στη μείωση των φόρων, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι έμμεσοι φόροι, τους οποίους χαρακτήρισε «τους πιο σκληρούς και άδικους».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να περιοριστεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Πρέπει να ελαφρυνθεί η πολύ μεγάλη επιβάρυνση για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να γεμίζουν τα ρεζερβουάρ τους για λόγους δουλειάς, οικογένειας ή οποιασδήποτε άλλης ανάγκης», ανέφερε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς επηρεάζει το κόστος μεταφοράς και ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η πρόταση για τη 13η σύνταξη
Ο Θανάσης Γλαβίνας επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σταδιακή επαναφορά της 13ης σύνταξης, απορρίπτοντας τις κυβερνητικές ενστάσεις για το κόστος της.
Όπως εξήγησε, το σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου σε δύο στάδια, κατά τον πρώτο και τον τρίτο χρόνο μίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με την κοστολόγηση του κόμματος, η πρόσθετη επιβάρυνση κατά το πρώτο έτος ανέρχεται σε περίπου 420 εκατ. ευρώ, πέρα από το επίδομα των 300 ευρώ που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η δεύτερη φάση προβλέπεται για το τρίτο έτος, με στόχο την ολοκλήρωση της επαναφοράς.
Ο κ. Γλαβίνας υπογράμμισε ότι η ενίσχυση των συνταξιούχων μπορεί να έχει ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό όφελος, καθώς πολλοί από αυτούς στηρίζουν παιδιά, εγγόνια και ολόκληρα νοικοκυριά.
«Ο ρόλος τους στην ελληνική οικογένεια δεν είναι αμελητέος. Βοηθούν με πολλούς τρόπους και θεωρούμε ότι η 13η σύνταξη θα προσφέρει ουσιαστική οικονομική στήριξη σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας», είπε.
«Τα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να διεκδικούν τη διακυβέρνηση»
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και την εκλογική επιρροή του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γλαβίνας απάντησε ότι οι μετρήσεις αποτυπώνουν τις τάσεις μίας συγκεκριμένης περιόδου και εκτίμησε ότι το πολιτικό τοπίο θα είναι καθαρότερο μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση, αναφέροντας τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα κόκκινα δάνεια, τις υποχρεώσεις των funds και των servicers, το ελβετικό φράγκο, το στεγαστικό και το δημογραφικό.
«Τα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ έχουν την υποχρέωση να θέτουν ως στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας, άρα και την πρωτιά, για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι οι εκλογές κρίνονται συχνά «στο τελευταίο κατοστάρι», υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει το πρόγραμμα, τα στελέχη και την ηγεσία για να παρουσιάσει μία αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.
«Προσβλητικές και ντροπιαστικές» οι δηλώσεις Κυριαζίδη
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο Θανάσης Γλαβίνας για τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος επανήλθε στη Βουλή στο παλαιότερο σχόλιό του προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ο κ. Γλαβίνας σημείωσε ότι ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε αντικοινοβουλευτική τη συμπεριφορά του βουλευτή, υποστηρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι πως παραμένει αμετανόητος.
«Το πρόβλημα είναι ότι έγινε εκ νέου δεκτός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι εάν οι απόψεις του είναι αποδεκτές και χαρακτηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό και δεν τον αποπέμπει», δήλωσε.
«Θεωρώ προσβλητικές και ντροπιαστικές τις δηλώσεις του κ. Κυριαζίδη. Δεν έχουν θέση ούτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ούτε στην ελληνική κοινωνία, η οποία θέλει να προασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών», πρόσθεσε.
Συνέδεσε το θέμα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών.
Οι αποστάσεις από το κόμμα Τσίπρα
Αναφερόμενος στην παρουσία αυτοδιοικητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και προσώπων που έχουν υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, σε εκδήλωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γλαβίνας σημείωσε ότι μπορεί να γίνει κατανοητή στο πλαίσιο του θεσμικού τους ρόλου.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σημαντικές πολιτικές διαφορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του κόμματός του.
Άσκησε ιδιαίτερη κριτική στις θέσεις τους για τα πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του άρθρου 16, τις οποίες χαρακτήρισε ακατανόητες και αντιφατικές.
«Μπορεί κάποιος να πηγαίνει σε τέτοιες εκδηλώσεις, αλλά η κριτική μας προς το κόμμα του κ. Τσίπρα πρέπει να είναι σταθερή και αδυσώπητη», κατέληξε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος