Τετ α τετ Μηταράκη – Σοϊλού στην Άγκυρα: «Σε κλίμα συναντίληψης» η συνάντηση (video)

Συνάντηση είχαν στην Άγκυρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, με θέμα την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στο μεταναστευτικό, σε συνέχεια των εξελίξεων στο Αφγανιστάν και υπό τον φόβο της αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Μηταράκης σε Σοϊλού: «Να εφαρμοστεί η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016»

Κατά τη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, παρόντες ήταν μόνο οι διερμηνείς και ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες με συμμετοχή και αξιωματικών συνδέσμων του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι υπάρχει κοινή αντίληψη με τον Τούρκο Υπουργό μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την αφγανική κρίση, ενώ ζήτησε από την Τουρκία να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση και να δεχθεί επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο στο έδαφός της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες πηγές του Υπουργείου Μετανάστευσης ο Σοϊλού έθεσε θέμα επαναπροωθήσεων, με τον Έλληνα υπουργό να απαντά ρητά ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει με υπευθυνότητα να προστατεύει τα σύνορά της, στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Σουλεϊμάν Σοϊλού παρουσίασε στον Έλληνα υπουργό τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα νότια σύνορα της χώρας με το Ιράν όπου και υψώνεται ένα μεγάλο τείχος 1200 χιλιομέτρων, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος προσφύγων και μεταναστών προερχόμενων κατά κύριο λόγο από το Αφγανιστάν και ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας σε περίπτωση που η Ευρώπη θέσει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τούρκος υπουργός ζήτησε περισσότερο εποικοδομητική συνεργασία με την Αθήνα στο θέμα της επιστροφής γκιουλενιστών, που σύμφωνα με τον κ. Σοϊλού διαμένουν στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της Αθήνας στο θέμα αυτό είναι ότι οι ελληνικές υπηρεσίες εξετάζουν σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο όλα τα αιτήματα ασύλου που κατατίθενται στη χώρα και κατόπιν λαμβάνουν απόφαση για την απονομή ή όχι ασύλου στους αιτούντες.

«Χαιρετίσματα από τον Ερντογάν»

Ο κ. Σοϊλού κάποια στιγμή σηκώθηκε από το τραπέζι του δείπνου και μίλησε για περίπου 10 λεπτά στο τηλέφωνο. Επιστρέφοντας έδωσε χαιρετίσματα στους συνδαιτημόνες από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Στη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι ο πρωθυπουργός στις 12 Νοεμβρίου

Με βασική θέση την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών τον Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρόν στις 12 Νοεμβρίου, στη διάσκεψη για τη Λιβύη που διοργανώνει ο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Η συμμετοχή της Ελλάδας σε ανώτατο επίπεδο στη συνδιάσκεψη προκάλεσε την οργή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά την επιστροφή του από τους G20 υποστήριξε ότι απέρριψε την πρόσκληση Μακρόν.

«Ο Μακρόν μου πρότεινε να συμμετάσχουμε στη Διάσκεψη του Παρισιού (σ.σ. για τη Λιβύη) και μου πρόσφερε την θέση της συν-προεδρίας. Όμως του είπα ότι στη Διάσκεψη αυτή έχουν προσκληθεί χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η “Νότια Κύπρος” και ότι με την συμμετοχή αυτών των χωρών δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος εμείς (σ.σ. η Τουρκία)» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η χώρα μας οφείλει να είναι προετοιμασμένη για τα πάντα. Να έχει ενεργοποιημένα τα αντανακλαστικά της, να είναι έτοιμη να αντιδράσει σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικό και αποτρεπτικό. Η χώρα ενισχύει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της «αποτύπωμα». Αυτή η αποφασιστική και καλά οργανωμένη εξωτερική πολιτική έχει αποδώσει καρπούς και μία από τις αποδείξεις αυτών των καρπών είναι και η συμπεριφορά της απέναντι πλευράς» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Την ίδια ώρα, ενίσχυση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και στον στρατιωτικό τομέα συμφώνησαν στη συνάντησή τους στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας με τον Σέρβο ομόλογό του, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να στέλνει μήνυμα στη γείτονα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή – Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος