Τέμπη: Σήμερα οι ανακοινώσεις για αποζημιώσεις

Σε τρεις κινήσεις προχωράει η κυβέρνηση μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Οι τρεις κινήσεις του Γ. Γεραπετρίτη είναι:

  • Προσωρινές διοικήσεις σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ με μετακινήσεις εκ των εσω για αρχή και στη συνέχεια θα βγει πρόσκληση
  • Επιστολή Γεραπετρίτη στα κόμματα ότι είναι στη διάθεσή τους για ενημέρωση των αρχηγών ή όποιων επιλέξουν εκείνοι
  • Επιστολή προς τη Βουλή ότι είναι στη διάθεσή της για ενημέρωση

Σήμερα οι ανακοινώσεις για αποζημιώσεις θυμάτων γραπτώς από το Υπ. Οικονομικών.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Τα μηνύματα του Μητσοτάκη από το υπουργικό συμβούλιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη (9/3) τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θα κρυφτεί πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων.
 
«Το τελευταίο το οποίο με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μπούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Απαντώ: όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο «γιοφύρι της Άρτας», μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Ο πρωθυπουργός, που δήλωσε ότι αισθάνθηκε ντροπή και οργή, ακούγοντας τους επίμαχους διαλόγους το βράδυ του δυστυχήματος, δεσμεύτηκε για απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα, δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους (σε μέσα τεχνολογίας και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού), στήριξη συγγενών θυμάτων (οικονομική, ηθική, ψυχολογική) και ολοκλήρωση του έργου τηλεδιοίκησης μέχρι το τέλος καλοκαιριού.
 
«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε μαζί σε αυτή τη δοκιμασία. Ειδικά οι νέοι μας οι οποίοι διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν πιστεύω κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι, το ίδιο και οι γονείς τους. Γιατί στα τραγικά θύματα των Τεμπών βλέπουμε όλοι μας, όλοι μας βλέπουμε τα παιδιά μας, οι νεότεροι βλέπουν τους δικούς τους φίλους. Θα επιμείνω όμως ότι όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και την οργή, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού, γιατί είναι και αυτός μία όψη ενός νομίσματος που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός ζήτησε, επίσης, συγγνώμη «στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως προσωπικά» αναλαμβάνοντας την ευθύνη.
 
«Σας ζητώ να ανατρέψουμε το προβληματικό κράτος, όσα εμπόδια κι αν συναντήσουμε», ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη προς τους υπουργούς.
 
«Πρόκειται για μία αντιπαράθεση διαρκείας, που είδαμε πόσες παγίδες κρύβει. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού…(cut)…Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε… Μόνο έτσι, και κλείνω με αυτό, το δραματικό αίτημα «ποτέ ξανά» που ακούστηκε στη Λάρισα, θα μετατραπεί σε μία δυναμική απόφαση: «Τώρα ή ποτέ». Τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση ολόκληρης της χώρας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
 
Όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το σχέδιο που σχετίζεται με την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων. Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι έτοιμη να ενσωματώσει οποιαδήποτε δημιουργική πρόταση κατατεθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος