Σε δέκα υπολογιστές στην αίθουσα του Κοινοβουλίου «Παύλος Μπακογιάννης» προσέρχονται από το πρωί της Τετάρτης οι βουλευτές προκειμένου να ενημερωθούν για την πολλών χιλιάδων σελίδων δικογραφία αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών.
Από την αξιολόγηση του υλικού θα αποφασιστεί αν θα ζητηθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών Καραμανλή και Σπίρτζη.
Όπως ανάφερε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews με τον Απόστολο Μαγγηριάδη η κοινοβουλευτική συντάκτρια της ΕΡΤ Εμμανουέλα Αργείτη, ο επόπτης έπιασε «στα πράσα» δύο βουλευτές που επιχείρησαν να τραβήξουν φωτογραφίες με το κινητό τους κατά την ανάγνωση της δικογραφίας.
Όταν έγιναν αμέσως αντιληπτοί από τον υπάλληλο που έχει ορίσει η Βουλή να εποπτεύει τη διαδικασία, τους έγινε παρατήρηση, χωρίς να δοθεί συνέχεια.
Ήδη αρκετοί βουλευτές έχουν επισκεφθεί την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του πρώτου ορόφου του Μεγάρου με τους υπολογιστές.
Ειδικότερα, από τη ΝΔ οι Θάνος Πλεύρης και Παναγής Καππάτος, από το ΠΑΣΟΚ η Μιλένα Αποστολάκη, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Βασίλης Κόκκαλης και Διονύσης Καλαματιανός, από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα και από την Ελληνική Λύση ο Παράσχος Παπαδάκης.
Σύμφωνα με βουλευτές που ήδη έχουν διαβάσει μέρος της δικογραφίας, εστιάζουν την προσοχή τους στις τελευταίες καταθέσεις των δύο υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Μεταφορών που κατά την κρίση τους δείχνουν «σημαντικά πράγματα αναφορικά με την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης», χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να πουν αν πρόκειται για πλημμέλημα ή κακούργημα.
Ακόμη, στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ σχολίαζε ότι είναι τεράστιο το μέγεθος και σημείωνε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει εισαγγελική διάταξη που να περιγράφει τα αδικήματα -όπως συνέβη στην περίπτωση Τριαντοπούλου- το βάρος για τον καταλογισμό των αδικημάτων πέφτει στα κόμματα.
Σημειώνεται πως όταν τα κόμματα λάβουν γνώση για το περιεχόμενο της δικογραφίας, μπορούν να υποβάλλουν αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, αρκεί να συγκεντρώσουν 30 υπογραφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΡΤNews, το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει 33 βουλευτές θα καταθέσει μόνο του δικό του αίτημα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους για υποβολή κοινού αιτήματος.
Κάποια κόμματα ήδη μιλούν για κακουργήματα, ενώ από την άλλη, στη ΝΔ τηρούν στάση αναμονής και αφήνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων στην αντιπολίτευση.
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας
Τη δικογραφία για την υπόθεση Τεμπών ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Ο ανακριτής ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο 3126 ποινική ευθύνη υπουργών, όπως ισχύουν στις 28/4/2025 ποινική δικογραφία που αφορά στον πρώην υφυπουργό Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ποινική δικογραφία στον υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο, υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και ποινική δικογραφία που αφορά στους διατελέσαντες υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών από 1/1/2016 έως και 28/2/2023», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.
«Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην Δικαιοσύνη», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.
«Βρήκα μια ομιλία του κ. Ανδρουλάκη στις 6/2/25. Θα σας πω τον τίτλο «όποια δικογραφία έρθει στην Βουλή για Τέμπη θα προτείνουμε προανακριτική» και λέει όποιο πολιτικό πρόσωπο κι αν αφορά η δικογραφία θα προτείνουμε προανακριτική για να οδηγηθούν χωρίς πολιτική κάλυψη στον φυσικό δικαστή και ακολουθήσαμε λογική Τριαντόπουλου δια της πλειοψηφίας με τα συγκεκριμένα νομικά επιχειρήματα που είχαμε, μας κατήγγειλαν.
Τώρα ξαναβγήκε το ΠΑΣΟΚ και είπε «μη διανοηθείτε να ακολουθήσετε τη λογική Τριαντόπουλου», δηλαδή αν και εφόσον διαπιστωθεί ένα ποινικό αδίκημα από τη Βουλή, το όποιο, να πάει το πολιτικό αυτό πρόσωπο να δικαστεί με τις νόμιμες διαδικασίες στο φυσικό δικαστή. Είναι λοιπόν δύο τα χαρακτηριστικά. Το ένα είναι η τυμβωρυχία, η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, να το πούμε έτσι πιο απλά. Και το άλλο είναι τα μπρος πίσω. Ο κόσμος ζαλίστηκε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.
Το ΠΑΣΟΚ που διαθέτει πάνω από 30 βουλευτές, είναι έτοιμο να καταθέσει πρόταση προανακριτικής επιτροπής, αφού αξιολογήσει τα στοιχεία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς είπε: «Εμείς με ό, τι αποχρώσες ενδείξεις υπάρχουν, θα βάλουμε την αντίστοιχη κατηγορία»
«Εάν το αίτημα είναι – και τα κόμματα το θέτουν συνέχεια – να συναντά τον φυσικό του δικαστή, το ερώτημα είναι ότι γίνεται αυτό, γιατί το εμποδίζετε;» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διαδικασία, με βάση την οποία θα δούμε αν υλοποιείται το αίτημα ότι οι πολιτικοί πρέπει να συναντούν γρήγορα τους φυσικούς τους δικαστές και αν θα αρχίσει το θέατρο πάλι.
«Εμείς έχουμε καταθέσει με τους 30 βουλευτές μας πρόταση. Τώρα θα το ξανά καταθέσουμε. αν η άλλη αντιπολίτευση θέλει να ψηφίσει την πρότασή μας είναι δικό της θέμα», ανέφερε βουλυτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη.
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπουγάς, τόνισε επί του θέματος μιλώντας σε εκπομπή του ΕΡΤNews: «Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τηρήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, από τη διάταξη του Συντάγματος. Αυτά που έγιναν στον Τριαντόπουλο είναι ότι η πλειοψηφία ζήτησε να του ασκηθεί δίωξη».
Επίθεση στην κυβέρνηση και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: «Πρέπει το κατηγορητήριο να είναι συγκεκριμένο για όλες τις χρονικές περιόδους και όχι γενικό και αόριστο. Γιατί αυτό έρχεται σε αντίθεση με την βούληση της κοινωνίας που απαιτεί αλήθεια και Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση επιχειρεί να μπαζώσει την αλήθεια».
«Εδώ και τώρα απαιτείται μια πραγματική προανακριτική, που θα εξετάσει όλους τους μάσρτυρες» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για «ύψιστη ύβρι».
«Η διαφορά του μοντέλου Τριαντοπούλου είναι ότι στην πραγματικότητα δν λειτούργησε η προανακριτική, συστάθηκε αλλά δν λειτούργησε» είπε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Είναι επιβεβλημένο η αντιπολίτευση να μην συρθεί σε νέες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης αλλά να συνεννοηθούν και να κατατεθεί κοινή αίτηση προανακριτικής που θα περιλαμβάνει τον κ. Μητσοτάκη, τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Οι περαιτέρω ενέργειες των κομμάτων θα καθοριστούν αφού πρώτα εξεταστεί η δικογραφία αφού τους βουλευτές στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα η οποία θα λειτουργεί για επτά μέρες την εβδομάδα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Εμμανουέλα Αργείτη, Μίλτος Σακελλάρης
Σχετική είδηση | Τέμπη: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος