Ταξίδι Μητσοτάκη στην Ιαπωνία: Κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας με Τόκιο – Οι τομείς συνεργασίας

Array

Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η δυναμική ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων είναι στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, τόσο με την ηγεσία της χώρας, όσο και με θεσμικούς επενδυτές και επιχειρηματίες.

«Περισσότερο επίκαιρη από ποτέ», χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, ο πρωθυπουργός, καθώς η Ελλάδα -όπως είπε- βρίσκεται «ένα σκαλοπάτι» πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Ιαπωνίας

Η Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιαπωνίας που υπογράφουν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Fumio Kishida ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Ιαπωνίας. Τις αναβαθμίζει σε στρατηγικού χαρακτήρα και τις επανενεργοποιεί στο ανώτατο επίπεδο.

Στην Κοινή Δήλωση υπάρχουν σημαντικές αναφορές των δύο ηγετών στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών απ’όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας και στη σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Ελλάδα και Ιαπωνία «ως ναυτικά κράτη», όπως αναφέρεται, υπογραμμίζουν ακόμη τη σημασία της συμμόρφωσης με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η δέσμευση των δύο ηγετών για την αναβάθμιση των σχέσεων σε στρατηγικό επίπεδο καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και, όπως αναφέρεται, βασίζεται, αλλά δεν περιορίζεται, στους εξής άξονες:

1. Πολιτική Συνεργασία

2. Συνεργασία σε Περιφερειακά Ζητήματα:

  • Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμευση των δύο χωρών στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, και στον ρόλο της κάθε χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της
  • Ρητή αναφορά σε αντίθεση σε μονομερείς απόπειρες αλλαγής του status quo δια της βίας ή καταναγκασμού
  • Αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της UNCLOS

3. Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε 10 τομείς προτεραιότητας.

Μεταξύ άλλων,
– Συνεργασία στη Ναυτιλία
– Οικονομική συνεργασία, Επενδύσεις και Εμπόριο
– Τουρισμός
– Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια
– Συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας
– Συνεργασία στον Πολιτισμό

4. Συνεργασία σε Πολυμερή πλαίσια
i) Συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ
ii) Ενίσχυση της Συνεργασίας στο Πλαίσιο της Ε.Ε.
iii) Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

5. Συνεργασία σε Παγκόσμια Ζητήματα (Πρόληψη καταστροφών και ανθρωπιστικά προγράμματα, Κλιματική Αλλαγή, Κυβερνο-Ασφάλεια, Πυρηνικός αφοπλισμός και μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση)

Οι άλλες συμφωνίες που διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως είναι:

  • Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα Τουρισμού,
  • Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας,
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI), (υπογράφεται αύριο)
  • Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO), (υπογράφεται αύριο)
  • Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας

Αποστολή – Τόκιο: Δημήτρης Γκάτσιος ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος