Tαξίδι «μήνυμα» του Ν. Δένδια στο Κίεβο κατά του αναθεωρητισμού – Νέες απειλές από Τουρκία

Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις η Τουρκία επιχειρεί και πάλι να προκαλέσει την Ελλάδα, επιμένοντας στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Κίεβο, που δέχεται το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων. Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος: η Ελλάδα είναι απέναντι σε κάθε μορφή αναθεωρητισμού και στέκεται δίπλα στις χώρες, των οποίων η εθνική κυριαρχία απειλείται.

Την ώρα που κλιμακώνονται οι επιθέσεις της Ρωσίας ακόμη και σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία, ο υπουργός εξωτερικών για τρίτη φορά μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, επισκέπτεται το Κίεβο, στέλνοντας το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαίτερα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα τάσσεται απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή αναθεωρητισμού.

«Η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους σε αυτές τις προσκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Την ίδια στιγμή, ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, μπορεί να μιλά για διάλογο, όμως απειλεί για συνέπειες, που θα υπάρξουν εάν δεν ικανοποιηθεί η τουρκική απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Τούρκου προέδρου.

«Η βούλησή μας είναι η ειρήνη. Αλλά αν έχετε μια επιθετική στάση απέναντί μας, εάν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό, τότε το λογισμικό θα αλλάξει. Το λογισμικό «μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» μπαίνει στο παιχνίδι» είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Για ενότητα και ομοψυχία, απέναντι στην κλιμάκωση των προκλήσεων από τη γείτονα, έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ εξαιτίας της έντασης η ενότητα είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και βασιζόμενη στις συμμαχίες» υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Αυτό απαιτεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλος ο Ελληνικός λαός να είναι στρατευμένος σ’ ένα κοινό εθνικό μέτωπο» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Διαμορφώνουν το έδαφος για την προώθηση ενός επώδυνου συμβιβασμού για την προώθηση των συμφερόντων των Αμερικάνικων και Ευρωπαϊκών μονοπωλίων» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

«Πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε μονιασμένοι. Είναι μια περίοδος πάρα πολύ κρίσιμη για την πατρίδα μας» δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

«Η ανακωχή είναι επιτακτική να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία εδώ και τώρα» είπε από την πλευρά της η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

Στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύς της χώρας αναφέρθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Θάσο όπου το παρών έδωσε και ο Αμερικανός Πρεσβευτής.

«Να δυναμώσουμε την Ελλάδα στρατιωτικά, όχι για να κάνει επεκτατικές κινήσεις αλλά για να υπερασπιστεί στο ακέραιο την Εθνική της Κυριαρχία και τα Εθνικά της Δίκαια» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά παραλλήλισε των τουρκικό αναθεωρητισμό του Ερντογάν με τον Πούτιν.

Επί Ελληνικού εδάφους βρίσκονται τα πρώτα 6 γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης τύπου «Marder», τα οποία έφτασαν ύστερα από την ελληνογερμανική συμφωνία ανταλλαγής των Ελληνικών BMP-1 τα οποία θα ενισχύσουν τις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Τρίτη φορά στην Ουκρανία ο Ν. Δένδιας μετά την έναρξη του πολέμου

Είναι η τρίτη φορά που ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την Ουκρανία εν μέσω της ρωσικής εισβολής, η πρώτη όμως στο Κίεβο, σε μια συνθήκη ρευστή και επισφαλή.

Το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Ουκρανία διακρίνεται κυρίως από μια συμβολική πτυχή, καθώς η Αθήνα δηλώνει για ακόμα μια φορά, μέσω Κιέβου, ότι τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, ενώ καταδικάζει τον αναθεωρητισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Η Ελλάδα έχει πολυεπίπεδη συμβολή στην Ουκρανία, η οποία εκτιμάται ιδιαιτέρως τόσο από το Κίεβο, όσο και από τη Δύση, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχει λάβει ξεκάθαρη θέση αρχής κατά της απρόκλητης ρωσικής επίθεσης, δεδομένων και των συναφών προκλήσεων που η χώρα μας αντιμετωπίζει από την Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα θα διαμορφωθεί και με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο υπουργός θα επισκεφτεί και την ελληνική πρεσβεία, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί με το λιγότερο δυνατό απαραίτητο προσωπικό. Επικεφαλής να θυμίσουμε είναι ο κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, ο τελευταίος δυτικός διπλωμάτης που έφυγε από την Μαριούπολη την περασμένη άνοιξη.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης – Αποστολή στο Κίεβο: Πιέρρος Τζανετάκος

Σχετικό Άρθρο: Ν. Δένδιας: Δεν θα διολισθήσουμε στο ρεσιτάλ υποκρισίας – αν όχι παραλογισμού – της Τουρκίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος