Τα βλέμματα στραμμένα στο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν ― Επανεκκίνηση ελληνοτουρκικών σχέσεων με «κόκκινες γραμμές»

Στο αυριανό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στρέφεται πλέον το ελληνικό ενδιαφέρον στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, έκανε λόγο για θετικό κλίμα και βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με στόχο έναν «οδικό χάρτη» για την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, στη «σκια» της υπόθεσης Μπελέρη.

Μεταναστευτικό, Ουκρανία & Δυτικά Βαλκάνια: Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο

Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτησε την διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Ειδική αναφορά στο έκανε μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά στις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών – μελών της Συμμαχίας.

Ο Πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ποιοι θα συνοδεύσουν τους δύο ηγέτες

Οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, στο σκηνικό αποκλιμάκωσης των τελευταίων μηνών, θα συζητήσουν δια ζώσης στις δώδεκα το μεσημέρι της Τετάρτης και στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο «τραπέζι» της συνάντησης και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα. Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ξεχωριστές επαφές των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Ελλάδας – Τουρκίας

Στο Βίλνιους θα υπάρχουν και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο ορόσημο της Τετάρτης, με θετική ατζέντα και βλέποντας ευκαιρία, προκειμένου να «ανοίξει ένα παράθυρο επανεκκίνησης» στις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, με, ωστόσο, ξεκάθαρες τις «κόκκινες γραμμές».

«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου, τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, με την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, έδειξε και πάλι στην ηγεσία του εξ’ ανατολών γείτονα τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου. «Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού την Τετάρτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από την ερχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόδρο, την Τετάρτη θα έχει διμερείς συναντήσεις με:

  • Τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν και
  • τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, θέτοντας «επί τάπητος» θέματα ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας.

Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

Σε σκηνικό διμερών επαφών κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, συζήτησε το θέμα του Φρέντη Μπελέρη. Έθεσε, μάλιστα, στον Έντι Ράμα την ανάγκη να επιλυθεί το ζήτημα άμεσα, τονίζοντας ότι τίθεται ζήτημα κράτους Δικαίου στην Αλβανία.

Με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε, στο περιθώριο της συνόδου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Διμερείς επαφές με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Ιταλίας είχε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε σύντομη συνάντηση στους διαδρόμους της συνόδου και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος