Τα «βλέμματα» στη Γλασκώβη: «Ώρα μηδέν» για την κλιματική κρίση – Η παρέμβαση Μητσοτάκη (video)

Ως η τελευταία ελπίδα για τη σωτηρία του κλίματος και το μέλλον του πλανήτη, θεωρείται η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP26, που λαμβάνει χώρα στη Γλασκώβη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνόδου, μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να μην ανακοπεί η μετάβαση στην “πράσινη οικονομία”, λόγω της διεθνούς κρίσης.

«Διαπιστώνουμε αναταράξεις στην αγορά του φυσικού αερίου ελέω της ενεργειακής κρίσης. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη λάβει μέτρα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά. Το τελευταίο πράγμα, που θέλουμε είναι να απογοητευτούν οι πολίτες από τις πολιτικές καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, δεν πρέπει εν τέλει οι πολίτες να επιβαρυνθούν με το κόστος της πράσινης μετάβασης», τόνισε.

Παράλληλα, στο βρετανικό δίκτυο Sky News ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη δυνατότητα της Ελλάδας να μετατραπεί σε δίοδο φθηνής ηλιακής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα αποτελεί τη φυσική πύλη εισόδου για ηλεκτρική ενέργεια και το υδρογόνο και φυσικό αέριο αύριο. Οραματίζομαι την Ελλάδα ως ένα κόμβο που θα συνδέει την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη» σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε ότι μπορούμε να προμηθευτούμε φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται μέσω του ήλιου στη Βόρεια Αφρική και μέσω Ελλάδας να το μεταφέρουμε στην Ευρώπη. Το επόμενο βήμα -όπως είπε- μπορεί να είναι το υδρογόνο και το φυσικό αέριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος για την εισαγωγή του κλιματικού νόμου στην επερχόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί πρωτοπόρα σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των ΑΠΕ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή τοποθέτησε, για μια ακόμα φορά, σε πρωταγωνιστική θέση στην κυβερνητική ατζέντα, το πρόγραμμα της «πράσινης μετάβασης».

Το “παρών” στη σύνοδο κορυφής COP26 έδωσαν ηγετες από ολόκληρο τον κόσμο, όπως ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, η καγκελάριος της Γερμανίας και πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα εγκριθεί το νέο κλιματικό νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει φιλόδοξους στόχους σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Παρασκευή την Χάλκη, η οποία μετά την Αστυπάλαια, θα μετατραπεί σε «πράσινο νησί».

Πέραν των εσωτερικών που σχετίζεται με την πράσινη μετάβαση, η Διάσκεψη στη Γλασκόβη αποτέλεσε ακόμα μία ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να αναδείξει την κυβερνητική στρατηγική που σχετίζεται με τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση και οι συζητήσεις στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία ήταν τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο περιθώριο της διάσκεψης είχε σύντομες συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή – Δημήτηρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος