Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής στις 10/12

Με την Τουρκία να αναμένει στήριξη από την Γερμανία και ορισμένες άλλες χώρες της Ε.Ε., στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου τίθενται τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου τα οποία συνδέθηκαν με τη στάση της Άγκυρας και την άρση των προκλητικών ενεργειών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προετοιμασία ενόψει της Συνόδου Κορυφής αλλά και για τη διμερή συνεργασία. Η επικοινωνία έγινε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης, στις συνομιλίες του με τους κ. Μισέλ και Μακρόν παρουσίασε την αποτίμηση της κατάστασης, στην οποία άπαντες συμφωνούν.

Στο ραντεβού των Βρυξελλών αναμένεται ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει μία συνολική λίστα της παραβατικότητας της γείτονος στην περιοχή.

Το μήνυμα είναι ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας θα πρέπει να κριθεί συνολικά και όχι μόνο από την απόσυρση του Oruc Reis. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει απλώς μία λεκτική καταδίκη, αλλά ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των όποιων κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία δεν αλλάξει στάση.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό ομόλογό του, Στεφ Μπλοκ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος υποδέχθηκε στο γραφείο του και τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ.

Οι κυρώσεις μπαίνουν στο τραπέζι τόσο από την Αθήνα και την Λευκωσία όσο και την Γαλλία, ενώ πίεση ασκείται και στο Βερολίνο με την υπόμνηση ότι δεν νοείται να συνεχίζεται η πώληση όπλων στην Τουρκία όσο στρέφει τα όπλα αυτά εναντίον των συμμάχων της.

Τον ρόλο διαμεσολαβητή έχει προτιμήσει η καγκελάριος Μέρκελ.

«Η Καγκελάριος θέλησε να κάνει τον έντιμο μεσολαβητή ακολουθώντας στην αρχή ίσες αποστάσεις από Αθήνα και Άγκυρα. Είναι η μόνη ηγέτης της Ευρώπης που μπορεί να σηκώσει το ακουστικό και να τηλεφωνήσει στον Ερντογάν. Και το έκανε αρκετές φορές από το καλοκαίρι. Αυτό εξηγεί εν μέρει και όσα λέει ο Τσαβούσογλου. Τα αποτελέσματα όμως δεν είναι αυτά που ήλπιζε. Χθες δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για αυτό, το είπε καθαρά στιγματίζοντας την προκλητική, επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Με τον Ερντογάν, η Μέρκελ δεν τα πήγε ποτέ καλά. Αλλά την ενδιαφέρει η Τουρκία, όχι ως μέλος της ΕΕ πλέον, αλλά ως στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης π.χ. στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Για αυτό και παρά την κριτική στον Ερντογάν δεν θα συναινέσει σε κυρώσεις στην Τουρκία», αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο Γιώργος Παππάς.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανο-γαλλικές βολές κατά της Τουρκίας σημάδεψαν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σκληρή κριτική προς την Άγκυρα άσκησε ο Μάικ Πομπέο. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Πομπέο τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της και υπογράμμισε τις προκλητικές ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο ,τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο και κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Τις ισορροπίες προσπάθησε να κρατήσει ακόμη μία φορά ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ εξέφρασε τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης, ενώ αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας που ακυρώθηκαν, σημείωσε ότι αυτό δείχνει πως μπορούμε να προχωρήσουμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και της Γαλλίας και επανέλαβε τις τουρκικές αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης “Ειρήνη”, λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι εναντίον της Τουρκίας, υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ χαρακτήρισε την Γερμανία ως τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.

Τέλος, μιλώντας για τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Νίκος Σταυρουλάκης, Δημήτρης Απόκης
Ανταποκρίσεις: Λένα Αργύρη (Ουάσιγκτον), Αριάνα Φερεντίνου (Κωνσταντινούπολη), Ελένη Ζαρκαδούλα (Βρυξέλλες), Γιώργος Παππάς (Βερολίνο)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος