Τα μηνύματα Τσίπρα-Μακρόν από το λόφο της Πνύκας (video)

Την ανάγκη εκδημοκρατισμού της ευρωζώνης και την αλλαγή πλεύσης στην Ευρώπη επεσήμαναν από τον ιστορικό χώρο της Πνύκας τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Εμμανουέλ Μακρόν έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας μας αλλά και μήνυμα ότι η Ευρώπη χρειάζεται τολμηρές αλλαγές.

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του στην Πνύκα μιλώντας στα ελληνικά και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την αρχαία ελληνική Δημοκρατία και την προσήλωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη. Επίσης ευχαρίστησε προσωπικά τον πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή.
«Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε επικαλούμενος τον Περικλή και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης». Τόνισε δε ότι “ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη», διαμηνύοντας ότι «αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης και πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική».

Ο κ. Μακρόν επεσήμανε την ανάγκη να επαναδιατυπωθεί η έννοια της εθνικής κυριαρχίας ώστε να μην ερμηνεύεται ως παραχώρηση. “Με τη νέα Ευρώπη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ευρώπη θα προστατέψει απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τα δεδομένα των επιχειρήσεων”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Αν υποχωρήσουμε κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση. Δεν υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τη δημοκρατία, την ελευθερία και την οικονομία, αλλά υπάρχουν δυνάμεις που έχουν λιγότερη δέσμευση για κοινωνικά δικαιώματα, ή στην Ασία έχουν ισχυρή οικονομία και αυταρχισμό”.
Τα μηνύματα Τσίπρα-Μακρόν από το λόφο της Πνύκας (video)
Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος». Μίλησε για κοινωνικό ρήγμα και έκανε λόγο για ένα είδος εμφυλίου πολέμου με αλληλοκατηγορίες και επικρίσεις που δεν αρμόζουν στην Ευρώπη. «Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε «αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Ο Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε για αποτυχία της Ευρώπης και τόνισε πως θα προτείνει έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της Ευρώπης. “Προτείνω μια νέα μέθοδο που δεν θα συζητηθεί η νέα Ευρώπη μόνο στις κλειστές πόρτες. Να υποβάλουμε νέους στόχους το 2018 σε όλες τις χώρες και οι λαοί να συζητήσουν ποια Ευρώπη θέλουν. Για έξι μήνες να υπάρχουν συνελεύσεις των πολιτών και στην πορεία να δημιουργηθούν για τις εκλογές στην Ευρώπη κοινές λίστες και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη «να βγούμε από το παιδαριώδες δίλημμα να πουν οι λαοί ναι ή όχι σε λαϊκιστικά δημοψηφίσματα» και από την άλλη κάποιοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα και κρύβονται».
Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως αν εγκαταλείψουμε τον εμφύλιο στην Ευρώπη και τις μικρές μας διαφορές θα δούμε πόσα κοινά υπάρχουν στην Ευρώπη που υπήρχε εδώ και αιώνες, την Ευρώπη του Πολιτισμού.

Παράλληλα, τόνισε ότι “πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι και τολμηροί στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας. Πρέπει να προστατέψουμε τον Πολιτισμό και την κληρονομιά μας. Πρέπει να ξεκινήσουμε σύντομα μια ευρωπαϊκή συνέλευση για τον Πολιτισμό από την Αθήνα” υπογραμμίζοντας πως δεν αρκεί η στήριξη της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας Βαβέλ, με πολλές γλώσσες και διαφορετικούς πολιτισμού», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος και τόνισε:
«Δημοκρατία, κυριαρχία πολιτισμός, είναι το τρίπτυχο που πρέπει να προσφέρουμε στους νέους. Μια Ευρώπη που στηρίζεται στην επιτυχία».
Σημείωσε ότι «έχουμε χαθεί στο λαβύρινθο των συζητήσεων της γραφειοκρατίας, ποια άρθρα στις συνθήκες θα αλλάξουμε».
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «οι ιδρυτές της Ευρώπης όταν έδωσαν τα χέρια είχαν τη φιλοδοξία για κοινό νόμισμα μετά από τριάντα χρόνια»…
«Έχουμε και σήμερα το δικαίωμα να οραματιστούμε και να έχουμε φιλοδοξίες […] Αυτό που επιλέγει η Γαλλία είναι να συζητήσουμε για αυτό το όραμα και την φιλοδοξία για μια Ευρώπη πιο ισχυρή», συμπλήρωσε.

Είναι πολύ ευχάριστο να κοιτάει κανείς προς τα πίσω, κοιτάξτε μπροστά, στηρίξτε μία φιλοδοξία μίας ισχυρής Ευρώπης. Σας υπόσχομαι ότι θα πετύχουμε, υπογράμμισε ο κ. Μακρόν και έκλεισε την ομιλία του με στίχους του Γιώργου Σεφέρη: “Για να ζήσεις ένα θαύμα, πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες των ανθρώπων”.

Τα μηνύματα Τσίπρα-Μακρόν από το λόφο της Πνύκας (video)
Την ανάγκη να προωθηθεί ο διάλογος για “ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη” ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ κρατών και μεταξύ των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στην Πνύκα προλογίζοντας τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ της ευρωζώνης.

Μπορούμε να πετύχουμε τη δημοσιονομική ενοποίηση, εφόσον πετύχουμε την πολιτική και οικονομική ενοποίηση, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τάχθηκε υπέρ της θέσης Μακρόν -υπό προϋποθέσεις- για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία, αλλά πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε και υπουργό Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε στην ομιλία του υπέρ ενός ισχυρού κοινού προϋπολογισμού με αυστηρούς κανόνες, που θα είναι κοινοί για όλους. Στον αντίποδα, ανεξέλεγκτες έχουν γίνει οι χώρες που καταγράφουν θηριώδη πλεονάσματα χωρίς να ισχύουν τα συμφωνηθέντα, ανέφερε και υπογράμμισε πως διευρύνεται το χάσμα.

Κατά την εισαγωγή του, ο πρωθυπουργός είπε: «Με χαρά καλωσορίζουμε στην Πνύκα τον Εμμανουέλ Μακρόν στον τόπο που η Δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα και άναψε τη φλόγα για να φωτίσει την ανθρώπινη Οικουμένη. Εδώ όπου για πρώτη φορά γεννήθηκε η δημόσια σφαίρα, συζήτησης και δημοκρατικής λήψης αποφάσεων (…) Όποιον δεν συμμετείχε στα κοινά τον χαρακτήριζαν ιδιώτη που στην δική σας γλώσσα δεν είναι τιμητικός χαρακτηρισμός».

Συγχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «να προωθήσουμε το διάλογο για ένα συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη με αλληλεγγύη, ισονομία μεταξύ πολιτών και κρατών. Η πρόσφατη οικονομική κρίση μετεξελίχτηκε σε κρίση πολιτικής, διεύρυνε τις ανισότητες μεταξύ των κρατών και πολιτών στο εσωτερικό και απομάκρυνε αποφάσεις. Με μεγάλη ταχύτητα περάσαμε από την Ευρώπη πολιτών στην των συμφερόντων και των τεχνοκρατών».

Σε άλλο σημείο δε, της ομιλίας του επεσήμανε: «Χρειαζόμαστε να επανασχεδιάσουμε το μέλλον της Ευρώπης. Είναι πολιτική υποχρέωση της γενιάς μας, Εμανουέλ», ανέφερε απευθυνόμενος στο Γάλλο Πρόεδρο. Εξάλλου, «αδράνεια και ακινησία θα σημάνει και παρακμή για την Ευρώπη. Ακόμη και οι ισχυρότεροι από εμάς στην Ευρώπη με βάση το δημογραφικό στα επόμενα 20 χρόνια δεν θα είναι καμία από στις πρώτες δυνάμεις του πλανήτη. Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις μέσα στα επόμενα 20 χρόνια καμία χώρα της ΕΕ δεν αναμένεται να βρίσκεται στις επτά οικονομικά ισχυρότερες χώρες του πλανήτη», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι ονειρεύεται μιαν Ευρώπη, «όχι ως δύναμη επιβολής αλλά ως δύναμη συνεργασίας και ασφάλειας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Στην Ελλάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν (live)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος