Τα μηνύματα του πρωθυπουργού και της αντιπολίτευσης για την Εργατική Πρωτομαγιά

«Τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά με το βλέμμα στο αύριο» τονίζει στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, ενώ σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει η αντιπολίτευση με αφορμή τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο χώρο της εργασίας. Την απεργία στις 6 Μάη στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Η επίσημη αργία και η απεργία της ΓΣΕΕ μεταφέρθηκαν για την Τρίτη 3 Μαΐου, ενώ η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, το ΠΑΜΕ, ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία για αύριο.

«Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά με πράξεις: Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, όπου θα καταγράφεται και θα προστατεύεται ο χρόνος εργασίας. Με το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Με την επιλογή ο ίδιος ο εργαζόμενος να διευθετεί τον χρόνο απασχόλησής του με ουσιαστική κατοχύρωση του 8ωρου», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

«Και ακόμη: Με επιπλέον γονικές άδειες, άδεια πατρότητας και προστασία του νέου πατέρα από απόλυση. Αλλά και με ένα στιβαρό πλαίσιο θωράκισης από τη βία και την παρενόχληση στην εργασία. Έτσι διασφαλίζουμε και διευρύνουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προστατεύουμε την υγεία τους από την πανδημία και στηρίζουμε το εισόδημά τους. Και οικοδομούμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Μακριά από συνθήματα. Και με το βλέμμα στο αύριο», καταλήγει στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Παρών” έξω από τη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο «αντεργατικό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και για το νομοσχέδιο που αφορά τα εργασιακά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του Εφημερίδα των Συντακτών), κατηγόρησε τη ΝΔ πως «έρχεται να βάλει πλάτες στους εργοδότες που κλέβουν τους εργαζομένους τους».

«Κατάργηση του 8ωρου και θέσπιση απλήρωτων υπερωριών μέσα από ατομικές συμβάσεις σημαίνουν ζωή λάστιχο, εργασία χωρίς δικαιώματα και μείωση μισθών. Σε συνδυασμό με τη διάλυση της επιθεώρησης εργασίας βλέπουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο καλύτερος φίλος της εργοδοτικής ανομίας», παρατήρησε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «από τις πρώτες πράξεις της ΝΔ ήταν η μείωση του ύψους των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας», προσθέτοντας πως «το 2017 συστημική τράπεζα πλήρωσε 1,6 εκατ. ευρώ πρόστιμο για απλήρωτες υπερωρίες», ενώ «σήμερα για την ίδια παράβαση θα πλήρωνε μόλις 109.000 ευρώ».

Φώφη Γεννηματά: Η εργασία είναι στο στόχαστρο της Κυβέρνησης

“Μισή δουλειά, μισός μισθός, ωράριο-λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία χωρίς κανόνες, διευρύνουν τις ανισότητες, βάζουν στο περιθώριο τη νέα γενιά, φτωχοποιούν περισσότερους. «Η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι συντηρητικές δυνάμεις και μαζί τους η ΝΔ – εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα. Μισή δουλειά, μισός μισθός, ωράριο-λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία χωρίς κανόνες, συνθέτουν νέες μορφές απασχόλησης, που θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα βάλουν στο περιθώριο τη νέα γενιά και θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερους», αναφέρει η κυρία Γεννηματά και προσθέτει:

«Η πολυπόθητη όμως επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί στα ερείπια των μικρομεσαίων, στις ουρές της ανεργίας ή τους μισθούς της φτώχειας. Χρειαζόμαστε δουλειές που ανταμείβουν, αξιοποιούν τη γνώση και τις δεξιότητες, ενσωματώνουν την καινοτομία και αυξάνουν την παραγωγικότητα της οικονομίας. Για να αποκτήσει βάσεις η επανεκκίνηση, να μεγαλώσει η πίτα της ανάκαμψης και να ωφεληθούν όλοι».

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στην οποία συμμετείχαν οι εργάτες που δουλεύουν στην ανακαίνιση του κτιρίου, καθώς και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στην έδρα της ΚΕ. Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Κουρκούνης, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΚΚΕ: Δουλεύουμε για να ζούμε- Δεν ζούμε για να δουλεύουμε”

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απηύθυνε κάλεσμα για την αυριανή απεργιακή συγκέντρωση λέγοντας: “Αύριο θα συναντηθούμε, έτσι κι αλλιώς, στους δρόμους των απεργιακών συλλαλητηρίων και των συγκεντρώσεων και από εκεί και πέρα, κάθε μέρα, ο καθένας ξέρει το μετερίζι του, για να βάλει το λιθαράκι του σε αυτή τη μεγάλη υπόθεση που είναι για την εργατική τάξη, για τον λαό μας”.

“Εμείς λέμε τα “χρόνια πολλά”, γιατί τιμάμε τη μέρα της εργατικής τάξης, δεν τιμάμε την Πρωτομαγιά μόνο για την τεράστια ιστορία του εργατικού κινήματος παγκόσμια και εδώ στη χώρα μας, αλλά απαντάμε και στο σήμερα γιατί οι αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές που έρχονται είναι πολλές”, τόνισε.

Απευθύνθηκε, επίσης, στους εργάτες και τους εργαζόμενους που απασχολούνται στο κτίριο της ΚΕ: “Χωρίς όλους εσάς δε θα μπορούσε να λειτουργήσει το Κόμμα ολάκερο, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει η Κεντρική Επιτροπή χωρίς την αποφασιστική συμβολή, τη δουλειά όλων σας”.

Πυρά από Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

O γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με δήλωσή του καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στην αυριανή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος καθώς όπως αναφέρει «είναι όλα στον αέρα» και «δεν υπάρχουν κεκτημένα για τον κόσμο της εργασίας».

Η δήλωση του κ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:

«Δεν υπάρχουν κεκτημένα για τον κόσμο της εργασίας. Όλα είναι στον αέρα. Όλα παίζονται. Το ΜέΡΑ25 καλεί όλες & όλους, αύριο, στην Κλαυθμώνος στις 11.00, με τις μάσκες μας και τις αποστάσεις μας, να ρίξουμε την μάσκα της ολιγαρχίας και να σβήσουμε τις αποστάσεις μεταξύ μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος