Τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

Έντονη η κριτική και τα σχόλια από την αντιπολίτευση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Πηγές του  κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχολίασαν ότι , «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας για τις βάσεις καθώς και στις συνεντεύξεις του, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα για τις προϋποθέσεις επιτυχίας της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν»,.

«Δηλαδή», υπενθυμίζουν, «αποτροπή πώλησης των F16 στην Τουρκία και όχι νέο ράλι εξοπλισμών με αγορά F35 ύψους 4 δισ. ως αντιστάθμισμα», «ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο» και «προϋποθέσεις για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ενέργειας».

«Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μέχρι τότε δεν θα σχολιάσουμε κάτι περαιτέρω», αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

To ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασε την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, όπου  επισημαίνεται πως «προτεραιότητα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση ότι δεν θα επιβραβευθεί με νέους εξοπλισμούς η Τουρκία, που συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας μη σεβόμενη τις αρχές της καλής γειτονίας, τις διεθνείς συνθήκες στη Μεσόγειο, τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και εν μέσω αυτής της γεωπολιτικής κρίσης κάνει παζάρι πάνω στην προσπάθεια χωρών της ΕΕ να νιώσουν ασφάλεια».

Προστίθεται ακόμη ότι «η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για ένα νέο δαπανηρό εξοπλιστικό πρόγραμμα με την αγορά μιας μοίρας F35, δεν μπορεί να θέτει σε δεύτερο πλάνο αυτή την προτεραιότητα».

Το ΚΚΕ σχολιάζει ότι «Ο κύριος Μητσοτάκης “λανσάρει” στις ΗΠΑ το ρόλο του ελληνικού κράτους ως “καλού παιδιού” στο ΝΑΤΟ, αλλά και ως “μεσάζοντα” για τις ενεργειακές μπίζνες που προωθούνται -με κυρίαρχο το ρόλο των ΗΠΑ- στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Μόνο που από αυτή τη “συναλλαγή”, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο ελληνικός λαός που θα πληρώσει την “καλύτερη στιγμή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις” με βαθύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια, με μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με νέα κούρσα ΝΑΤΟϊκών εξοπλισμών και με νέους μεγάλους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κερδισμένοι θα είναι οι λεγόμενοι επενδυτές, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη μια και την άλλη πλευρά που θα ωφεληθούν από τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος των λαών», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν.

«Όσο για τη δήθεν προστασία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αρκεί να δει κανείς μόνο το παζάρι που διεξάγεται αυτή την περίοδο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Τουρκία, με αφορμή την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην ευρωατλαντική συμμαχία. Η διασφάλιση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής, που διαπερνά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο παράγοντας εκείνος που σπρώχνει σε υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και λύσεις “συνεκμετάλλευσης”», επισημαίνει καταλήγοντας το σχόλιο του κόμματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος