Τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις φωτιές που ξέσπασαν στη χώρα

Για «κυβέρνηση που αυτοσυγχαίρεται μέσα στην καταστροφή», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στoν τ/σ «OPEN» για τις πυρκαγιές.

 Ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «πρώτα απ’ όλα η σκέψη όλων μας αυτή τη στιγμή είναι στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στο πεδίο, αλλά και στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και έχουν χάσει τις περιουσίες τους». «Περιμένουμε άμεσα να γίνει η καταγραφή των ζημιών και να ακούσουμε και τα μέτρα στήριξης στα οποία προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση», τόνισε. Ωστόσο προσέθεσε ότι «από εκεί και πέρα όμως έχουμε μια φωτιά η οποία ξέφυγε, μέσα σε κατοικημένες περιοχές, με ανέμους 2 και 3 μποφόρ -γιατί όταν έπιασε η φωτιά οι καταγεγραμμένοι άνεμοι ήταν σε αυτά τα επίπεδα», για να σημειώσει πως «επομένως είναι προκλητικό από πλευράς της κυβέρνησης να λέει ότι “όλα έγιναν υποδειγματικά”». Σε σχέση με το θέμα της επάρκειας των εναέριων μέσων, είπε ότι «υπάρχουν πληροφορίες πως 15 περίπου Καναντέρ δεν μπορούν να πετάξουν λόγω τεχνικών βλαβών και τα Καναντέρ που επιχειρούσαν στην Αττική ξεκινούσαν από τη Σκύρο». «Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει άμεσα αν ισχύουν όλα αυτά, γιατί, αν ισχύουν, είναι ακόμα πιο προκλητικό να λέγεται ότι όλα έγιναν υποδειγματικά στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς», τόνισε.

Ο έλεγχος χάθηκε στη Βαρυμπόμπη, σημειώνει, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία, όπως υποστηρίζει, σχεδίου πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Επιπλέον, επικρίνει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για την εικόνα τους να αλληλοσυγχαίρονται, εικόνα, ωστόσο, που «δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειές τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι», προσθέτει.

«Η καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στις περιουσίες των πολιτών και στο περιβάλλον σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει η κ. Γεννηματά και συμπληρώνει πως «το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και για μια ακόμα φορά απέτυχε. Τόσο στην Αττική, όσο στην Αχαΐα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, «η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του τονίζει ότι, για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιπυρική προστασία δεν είναι μόνο η κατάσβεση, αλλά κυρίως η πρόληψη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, με τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τους καθαρισμούς, τις υποδομές κλπ, που τελικά θυσιάζονται στο βωμό της λογικής “κόστους – οφέλους” που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας. Η διαχρονική στρατηγική που δίνει βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, που διέσπασε οργανικά και επιχειρησιακά αυτούς τους δύο τομείς, απέτυχε παταγωδώς.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός, που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγώντας σε “μεικτές ζώνες” -οικιστικές και δασικές- λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.  Όλα τα παραπάνω ευθύνονται, ειδικά για την εξέλιξη της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

Η κυβέρνηση  τονίζεται στην ανακοίνωση, οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε , να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα – έστω και τώρα – για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.

 Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριακός Βελόπουλος κατά την επίσκεψη του στα καμένα στην Βαρυμπόμπη δηλωσε ότι βιώνουμε μια τραγωδία κάθε δύο χρόνια με τα ίδια  ακριβώς λάθη  με τους ίδιους φυσικού και ηθικού αυτουργούς. Αναφέρθηκε στα καλώδια της ΔΕΗ , το δασαρχείο , τις αντιπυρικές ζώνες . Είμαστε δίπλα σε όλους αυτούς που δίνουν τη μάχη με τις  πυρκαγιές  και σε όσους επλήγησαν από αυτές. Το μέγεθος της καταστροφής όμως δε αποτυπώνεται με λόγια , σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.

Το Μέρα 25 αναφέρει ότι  οι καταστροφικές πυρκαγιές  καταδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες  όσων κυβέρνησαν  τη χώρα  και κυρίως εκείνων των μνημονιακών κυβερνήσεων .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος