Τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας – Στοίχημα το τείχος ανοσίας

Τη στιγμή που μεγάλο στοίχημα για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας παραμένει ένα τείχος ανοσίας της τάξης του 70% έως 75% μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου, η κυβέρνηση ξεκινά καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού ανά την επικράτεια, με την επιστράτευση προσώπων, που έχουν επιρροή στις τοπικές κοινωνίες. 

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, στόχος των κινήσεων είναι  να ανέβουν τα ποσοστά εμβολιασμών σε 82 δήμους ανά την Επικράτεια με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 30% (σε εμβόλια και κλεισμένα ραντεβού) με την προσοχή να στρέφεται, κατά κύριο λόγο, σε 50 από αυτούς τους δήμους που καταγράφουν ποσοστό κάλυψης κάτω του 25%.

Η στρατηγική της κυβέρνησης, στην οποία ρόλο αναλαμβάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα ξεδιπλώνεται κομμάτι-κομμάτι από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες:

-Στην Αθήνα έχουν προσκληθεί και θα βρεθούν μέχρι το Σάββατο δήμαρχοι περιοχών με χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι αύξησης της συμμετοχής.

-Από την ερχόμενη Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ξεκινά περιοδείες σε περιφέρειες της χώρας. Η αρχή θα γίνει από τη Φθιώτιδα και από περιοχές, όπως η Μακρακώμη και η Αμφίκλεια. Παράλληλα, το πρώτο κύμα των περιοδειών θα συνεχιστεί σε Θεσσαλονίκη (σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δήμοι με ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης της τάξης του 20%) και Σέρρες (υπάρχει δήμος με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κάτω από 10%).

Το δεύτερο κύμα περιοδειών θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (κατά κύριο λόγο περιοχές της Ροδόπης με χαμηλή κάλυψη σε εμβόλια) και την Πελοπόννησο, όπου, επίσης, υπάρχουν δήμοι που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στους εμβολιασμούς.

Μόνο με καθήμενους από 8/7 οι χώροι διασκέδασης – Κυρώσεις από την 1η παράβαση

Στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς,  ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους οι χώροι εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης. Επίσης θα ισχύουν οι κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπ. Ανάπτυξης έτσι ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους.

«Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως εεπόμενη μέρα» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας -όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα- θα επιφέρει κύρωση για μεν τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια».

Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων κι εκ των υστέρων με βάση υλικό από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

«Το  έκτακτο αυτό μέτρο έχει σαν στόχο να παεριορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές, αλλά κυρίως ένα ελεύθερο καλοκαίρι» πρόσθεσε ο κ.Χαρδαλιάς.

Όπως είπε από τις 28/6 βλέπουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και αυτή αφορά κυρίως νέους και σχετίζεται κυρίως με χώρους διασκέδασης. Αναφερόμενος στη σημερινή δειγματοληψία στον νότιο τομέα της Αττικής είπε ότι σε Άλιμο και Γλυφάδα προέκυψε θετικότητα 6,1 και 8,4% αντίστοιχα.

Ακόμα, έκανε έκκληση για άμεσο εμβολιασμό ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες ενώ προέτρεψε τους νέους να κάνουν τεστ πριν από κοινωνικές δραστηριότητες.

Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μετάλλαξη Δέλτα.

«Όπως γνωρίζετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει και εδώ όπως και σε άλλες χώρες η επικρατούσα μετάλλαξη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Θυμίζουμε ότι είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. Ήδη από την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουνίου βλέπουμε μια αλματώδη και ταχύτατη άνοδο των κρουσμάτων που σχεδόν έχουν τριπλασιαστεί».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 1.797 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σχετικό Άρθρο: Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε 2.600 κρούσματα έως το τέλος Ιουλίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος