Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη συνάντηση Παρασκευόπουλου-Γιούροβα

Το προσφυγικό ζήτημα και κυρίως η προστασία των ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών που φθάνουν στη χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος με την Ευρωπαία επίτροπο, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, η οποία τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη να υπάρξει τακτικότερη συνεργασία, ενώ ο υπουργός επεσήμανε πως «το υπουργείο αντιμετωπίζει τους θεσμούς ως συμπαραστάτη και όχι ως επιθεωρητή». Επίσης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στις δυσκολίες λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η λιτότητα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε την επίσκεψη της επιτρόπου “εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο επειδή συμβαίνει σπάνια, αλλά και επειδή τα θέματα που πρέπει να χειριστεί η χώρα μας αυτή την περίοδο, είναι εξαιρετικά σημαντικά”.

Από την πλευρά της η κα Γιούροβα τόνισε πως είναι κοινό καθήκον να αντιμετωπιστούν τα θέματα της δικαιοσύνης και αναγνώρισε πως παρότι η Ελλάδα επωφελείται από προγράμματα, αυτά δεν στηρίζουν πάντοτε επαρκώς τα πεδία δικαιοσύνης και ασφάλειας.
Ως προς το προσφυγικό ζήτημα, η Ευρωπαία επίτροπος εξέφρασε το θαυμασμό της για τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίζεται τα βάρη και έδειξε ενδιαφέρον για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η οποία, όπως ξεκαθάρισε η επίτροπος «δεν θα υποκαταστήσει τις εθνικές αρχές, αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά στην καταπολέμηση του εγκλήματος».

Η κα Γιούροβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, εξέφρασε την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας για τη δημιουργία 1.500 θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και την ανάγκη παροχής ευρωπαϊκής βοήθειας προκειμένου να ζήσουν με ασφάλεια. Αυτό θα επιτευχθεί με χρηματοδότηση και αποστολή ανθρώπινου δυναμικού και εμπειρογνωμόνων, όπως είπε η κ. Γιούροβα.
Παράλληλα, η επίτροπος παραδέχθηκε ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για μετεγκατάσταση των προσφύγων, δεν υλοποιούνται, τονίζοντας ότι ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνει τα δέοντα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν και την κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει, με έσχατο μέσο την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η κ. Γιούροβα προωθεί επίσης, με βάση την πρόβλεψη της Λισαβόνας, πρόταση για την υιοθέτηση ενός προ-πτωχευτικού καθεστώτος, το οποίο θα ενεργοποιεί σχετικές διαδικασίες για τις επιχειρήσεις εγκαίρως, ώστε να καταφέρνουν να επιβιώνουν πριν πτωχεύσουν.

Για τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών του Νότου πριν τρεις μέρες στην Αθήνα, είπε ότι έγινε σε πνεύμα ενότητας για το μέλλον της Ευρώπης και αυτές οι απόψεις θα ακουστούν στην άτυπη σύνοδο των “27”, την Παρασκευή στη Μπρατισλάβα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Φωτο: Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος