Για τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις μετά την παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός τόσο σε σχέση με το ζήτημα της Γροιλανδίας όσο και για την ευρωπαϊκή στάση, μίλησε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
Με τη σημείωση ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας για την οποία έκανε λόγο ο κ. Τραμπ δεν είναι γνωστό, επομένως δεν μπορεί να γίνει κάποια κριτική επ’ αυτής προς ώρας, επισήμανε ωστόσο δύο θετικά σημεία.
«Από τη μία, η προσπάθεια του κυρίου Τραμπ να έρθει σε συμφωνία για το θέμα της Γροιλανδίας, θα δούμε τώρα με ποιον, πώς και πού, αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό ως προσπάθεια προσμετράται στα θετικά. Και δεύτερον, η αποστροφή του ότι θα αποκλείσει επιθετική ενέργεια στην Γροιλανδία.
Άρα λοιπόν, αυτά τα δύο από μόνα τους δείχνουν ότι υπάρχει μία, ας πούμε, διαδρομή αποκλιμάκωσης από την κρίση Ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική» ανέφερε ο κ. Χατζηβασιλείου.
«Αν βάζαμε έναν τίτλο τις τελευταίες ημέρες σε όσα συμβαίνουν θα ήταν ότι η εποχή της στρατηγικής βεβαιότητας φαίνεται να έχει παγώσει. Πολλά από αυτά τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα πλέον δεν είναι και τόσο δεδομένα. Όμως δεν σημαίνει ότι θα περάσουμε και στο τελείως αντίθετο άκρο.
Η ευρωατλαντική σχέση είναι η σημαντικότερη και ισχυρότερη στον κόσμο. Εάν δείτε τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, θα δείτε ότι είναι ο μεγαλύτερος διεθνώς. Άρα λοιπόν, μας συνδέουν όχι μόνο γεωπολιτικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συμφέροντα, αλλά μας συνδέουν και οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα που είναι πολύ σημαντικά για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων ένθεν και εκείθεν του Ατλαντικού.
Άρα λοιπόν, εμείς πολύ σωστά ως Ευρωπαίοι θέλουμε να διαφυλαχθεί η ευρωατλαντική σχέση και θέλουμε όχι μόνο να διαφυλαχθεί, αλλά να αναβαθμιστεί. Ερχόμαστε όμως στο σήμερα και τι λέμε; Ότι οι Ευρωπαίοι ευτυχώς και είναι πολύ σημαντικό αυτό, υιοθετούν ενιαία στάση απέναντι στις τελευταίες προτάσεις της Ουάσιγκτον, γεγονός που δείχνει ότι βοηθάει αυτή η ενιαία στάση. Φανταστείτε να υπήρχαν διαφορετικές φωνές στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Θα μπορούσε να υπάρχει άλλη αντίδραση από την Αμερική. Το ότι έχουμε πετύχει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις τελευταίες κινήσεις της Ουάσιγκτον μόνο θετικό είναι και για την Ευρώπη την ίδια, αλλά και για τη διαφύλαξη αυτής της ευρωατλαντικής σχέσης» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
«Και θέλω να σας πω ότι είναι για εμάς πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την Ελλάδα ως χώρα. Θυμίζω ότι η διμερής μας σχέση είναι βαθιά στρατηγική, συμμαχική, εδράζεται σε πολύ στέρεες βάσεις και πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση Τραμπ ήταν αυτή η οποία αναγνώρισε την Ελλάδα ως τον κύριο ενεργειακό κόμβο για να φέρει LNG στην Ανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Αυτό λοιπόν δεν αλλάζει. Γι’ αυτό λοιπόν και εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε ως Ευρώπη να έχουμε κοινή γραμμή. Θέλουμε την ευρωπαϊκή συνοχή. Ταυτόχρονα όμως, θεωρούμε ότι η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κολοσσιαίας σημασίας».
Σχετικά με το γεγονός ότι ο κ. Τραμπ έκανε γνωστό ότι αποσύρει τους δασμούς που είχε προαναγγείλει ότι θα επιβάλει στις οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε «πολύ σημαντικό και αυτό και νομίζω πάλι βοήθησε η ευρωπαϊκή στάση. Γιατί είδατε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε αμέσως και ανέλαβε δράση λέγοντας ότι αν προκύψει τέτοιο ενδεχόμενο θα έρθουν αντίμετρα. Θέλω να πω λοιπόν ότι η ευρωπαϊκή στάση γενικώς, όταν είναι κοινή, βοηθάει να βρίσκονται λύσεις».
«Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν βοηθούν κανέναν και πλήττουν τα συμφέροντα και εκείνων που τους ξεκινούν πολλές φορές. Είμαι βέβαιος ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι ένας εμπορικός πόλεμος με την Ευρώπη δεν θα ωφελήσει ούτε την ίδια.
Άρα λοιπόν, δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος σήμερα στην Ευρώπη, στην Αμερική, που να θέλει πραγματικά να δει έναν νέο εμπορικό πόλεμο να ξεσπά. Άλλωστε, υπενθυμίζω, ιστορικά ο προστατευτισμός δεν βοήθησε ποτέ τις ανοικτές οικονομίες. Επομένως, δεν βλέπω το λόγο να οδηγηθούμε σε μία νέα πολιτική δασμών, όπως στην παρουσίασε η κυβέρνηση των ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα και ευτυχώς δεν την εφαρμόζει απέναντι στην Ευρώπη.
Υπάρχουν πάντοτε βαλβίδες εκτόνωσης της όποιας έντασης και θεωρώ ότι στις σχέσεις της Ευρώπης και Αμερικής θα πρέπει να υπερισχύσει η λογική. Αυτός είναι ο στόχος της Ελλάδας. Να βοηθήσουμε να κυριαρχήσει η λογική ούτως ώστε να κλείσουμε το κεφάλαιο αυτό και να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι και δυνατοί, πάντοτε μαζί με τους Αμερικανούς, οι οποίοι σας θυμίζω, είναι οι κορυφαίοι μας εταίροι» συμπλήρωσε.
Όσο αφορά το Συμβούλιο Ειρήνης, σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά, ότι η πρόταση συνοδεύεται από ένα σύνθετο νομικό κείμενο, το οποίο έχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και το οποίο εξετάστηκε και εξετάζεται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
«Έχω να σας πω ξεκάθαρα ότι εμείς συντασσόμαστε πλήρως με την κοινή ευρωπαϊκή στάση, η οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί και σήμερα, εννοώ το βράδυ, με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Η απόφαση λοιπόν που έχει λάβει η Αθήνα είναι ταυτόσημη με εκείνη των Ευρωπαίων εταίρων της. Εμείς λοιπόν θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές. Όμως πιστεύουμε ότι υπάρχουν αδιαπραγμάτευτες αρχές για μας, αρχές πάνω στις οποίες θυμίζω, οικοδομήθηκε η ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Και έρχομαι και λέω ότι, αν δείτε το κείμενο του ψηφίσματος 2803 για τη Γάζα, αποτυπώνει πλήρως το πνεύμα της ειρηνευτικής διαδικασίας του σχεδίου Τραμπ, το οποίο η Ελλάδα υπερψήφισε θυμίζω ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο αυτή. Άρα λοιπόν, η λογική του σχεδίου Τραμπ, ούτως ή άλλως έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο, για τη Γάζα εννοώ. Επομένως, από κει και πέρα επιμένω ότι η ελληνική στάση είναι ταυτόσημη με εκείνη των Ευρωπαίων εταίρων. Χωρίς να προσθέτω, αφαιρώ τίποτα από αυτό» είπε καταλήγοντας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος