Τ. Χατζηβασιλείου: Διπλωματική απρέπεια η στάση Σούνακ, καμία προσυνεννόηση να μην συζητηθούν τα Γλυπτά – Δεν περιμένουμε θαύματα από τη συνάντηση με την Τουρκία

«Διπλωματική απρέπεια, αδικαιολόγητη και εντελώς αχρείαστη» χαρακτήρισε ο διεθνολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου, τη συμπεριφορά του Ρ. Σούνακ, απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι κάθε άλλο παρά βρετανική η συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του».

Ο κ. Χατζηβασιλείου, ο οποίος να σημειωθεί ήταν στην αποστολή με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Βρετανία μιλώντας στην ΕΡΤ απέρριψε τις διαρροές ότι ενοχλήθηκε από την συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στο BBC κάνοντας λόγο για «χρονοκαθυστέρηση», διότι, όπως σημείωσε «η συνέντευξη αφενός είναι την Κυριακή το πρωί, ενώ η αντίδραση ήρθε τη Δευτέρα το απόγευμα προς το βράδυ, Άρα είχαμε μιάμιση μέρα διαφορά ανάμεσα στα δύο συμβάντα» και η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε διότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε για άλλη μια φορά τις πάγιες ελληνικές θέσεις. «Δεν είπε κάτι καινούργιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης» υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ τονίζοντας πως «είπε αυτό το οποίο πολύ σωστά προβάλλει με κάθε ευκαιρία, σε κάθε επίσκεψη του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το δίκαιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για επανένωση ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Παράλληλα υπογράμμισε πως «η επιλογή του κυρίου Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση αυτή γυρίζει μπούμερανγκ. Από τη μία τον εκθέτει εντός και εκτός Βρετανίας» τονίζοντας πως ακόμα και ψηφοφόροι του Συντηρητικού Κόμματος τάσσονται αρνητικά απέναντι στην απόφασή του σε ποσοστό 60% και δεύτερον έδωσε την ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα για άλλη μια φορά να καταλάβει πολύ καλά τι σημαίνει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα κάνοντας λόγο για «διαφήμιση του ελληνικού αιτήματος» για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει γεωπολιτικό περιεχόμενο τόνισε πως «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έκβαση θα έχουν οι συζητήσεις της Τουρκίας με τη Βρετανία, με άλλες χώρες αναφορικά με την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού. Όμως εκτίμησή μου είναι, με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, ότι δεν υπάρχει διασύνδεση των δύο γεγονότων. Κοινώς δεν έχει γεωπολιτικό πρόσημο το διπλωματικό φάουλ της Ντάουνινγκ Στριτ απέναντι στην Ελλάδα» ενώ σημείωσε πως «η Τουρκία προφανώς το εργαλειοποιεί και προβάλλουν πανηγυρισμός δήθεν για έναν νέο τουρκο-βρετανικό άξονα, ο οποίος στην ουσία μπορεί να απαντήσει στην Ελλάδα» κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά τερτίπια».

Επιπλέον, απαντώντας στις διαρροές που έκαναν λόγο για «συμφωνία» Αθήνας – Λονδίνου πως δεν θα συζητηθεί το θέμα των Γλυπτών υπογράμμισε πως «προφανώς και θα ετίθετο θέμα Γλυπτών του Παρθενώνα και δεν υπήρχε καμία προσυνεννόηση για το αντίθετο. Τόσο ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις» ενώ πρόσθεσε πως «η επίσκεψη αυτή δεν ήταν μονοθεματική. Το θέμα του Παρθενώνα είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία θα ετίθεντο στη συζήτηση. Πέρα από τα Γλυπτά, έχουμε σύγχρονες προκλήσεις… Τη Γάζα, την Ουκρανία, το μεταναστευτικό, την οικονομική κατάσταση με την πληθωριστική κρίση στην Ευρώπη, την ανάπτυξη της χώρας μας, της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε μια σειρά από θέματα τα οποία θα ετίθεντο στη συζήτηση αυτή, μαζί με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, και δεν υπήρχε καμία προ συμφωνία ή προσυνεννόηση περί του αντιθέτου».

Επιπλεον αναφορικά με πιθανή αντίδραση των Βρετανών από πλευράς κυβέρνησης, σημείωσε πως «είχαμε το αίτημα του Βρετανού ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον προς τον Έλληνα ομόλογό του, Γ. Γεραπετρίτη, για συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση αυτή έγινε και εξ όσων γνωρίζω, στην ουσία σκοπός της ήταν να στρογγυλεύουν οι άκρες αυτής της λανθασμένης και μη αποδεκτής συμπεριφοράς και στην ουσία να γίνει μια πρώτη επιχείρηση διόρθωσης της διπλωματικής γκάφας της Ντάουνινγκ Στριτ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και στην «επόμενη μέρα» των βρετανικών σχέσεων τονίζοντας πως «έχουν ιστορία, έχουν παρελθόν, έχουν παρόν και πρέπει να έχουν και μέλλον» κάνοντας λόγο για ένα «διπλωματικό επεισόδιο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ελληνοβρετανικό κρίση» και πρόσθεσε πως «οι διμερείς σχέσεις είναι τόσο καλά δομημένες και στέρεες πάνω στις κοινές δημοκρατικές αξίες».

Ωστόσο υπογράμμσιε πως «θα θέλαμε από τη βρετανική πλευρά να επιδείξει ψυχραιμία, την οποία φαίνεται ότι επιδεικνύει» και πρόσθεσε πως «καταγράφεται στην ιστορία ως ένα αρνητικό γεγονός και προχωρούμε παρακάτω. Έχουμε πάρα πολλές κοινές προκλήσεις που πρέπει να δουλέψουμε μαζί στο επόμενο διάστημα».

Τέλος, σχολιάζοντας την επίσκεψη Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε στην αρχή ενός οδικού χάρτη για να χτιστεί η εμπιστοσύνη. Αυτό μας λείπει με τις σχέσεις με την Τουρκία. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και είναι ένα βασικό συστατικό αν θέλουμε να πάμε τις σχέσεις μας, έστω και μισό βήμα παρακάτω» και πρόσθεσε πως «η νηνεμία στο Αιγαίο είναι η μόνη καλή εξέλιξη σε μία γειτονιά που έχει από τη μία την κρίση στην Ουκρανία και από την άλλη τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα, στη Μέση Ανατολή. Άρα λοιπόν, η νηνεμία στα ελληνοτουρκικά αποτελεί μια θετική εξέλιξη προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας. Από κει και πέρα, εμείς θα δουλέψουμε και θα συζητήσουμε με τους Τούρκους όσα ζητήματα μπορούμε να συζητήσουμε. Προφανώς είναι δύσκολο να λύσουμε τη διμερή μας διαφορά. Όμως εάν δεν δουλέψουμε για να χτιστεί σιγά σιγά η εμπιστοσύνη, αντιλαμβάνεστε ότι θα ήταν ανώφελη οποιαδήποτε κουβέντα».

«Όποιος έχει πίστη στο δίκαιο των θέσεών του και στο δίκαιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων του δεν φοβάται να συζητά ούτε να κάνει αντιπαράθεση επιχειρημάτων» τόνισε ο κ. Χατζηβασιλείου απαντώντας και στην περίπτωση της Βρετανίας και της Τουρκίας τονίζοντας πως «πιστεύουμε στο δίκαιο των θέσεών μας».

Ενώ σε ερώτηση πιθανής πρόκλησης σημείωσε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει καμία πρόκληση αναπάντητη και είναι πάντοτε πολύ καλά προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο» και πρόσθεσε «ας είμαστε όμως εγκρατείς και αισιόδοξοι. Δεν περιμένουμε θαύματα από τη συνάντηση του Δεκεμβρίου. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μακρύς ο δρόμος και οι δυσκολίες πάρα πολλές μπροστά μας. Όμως εάν μπορέσουμε να βρούμε κοινό τόπο σε λίγα μικρά ζητήματα της θετικής ατζέντας, θα ήταν ένα πολύ καλό έναυσμα για την επόμενη φάση των συζητήσεων» υπογραμμίζοντας κλείνοντας πως «δεν έχουμε καμία φοβία να εκθέτουμε στην Τουρκία τις θέσεις μας, γνωρίζοντας ότι μας χωρίζει μεγάλη απόσταση. Ακόμα και στη Μέση Ανατολή φάνηκε ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις, ακόμα και αν διαφωνούμε πλήρως».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος