Τ. Χατζηβασιλείου στο Πρώτο: Άμεση και δυναμική η αντίδραση των “27” για τη Λευκορωσία – Τι είπε για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα

«Για πρώτη φορά είδαμε μια άμεση δυναμική αντίδραση. Η Ευρώπη έσωσε την τιμή της, διότι έστειλε μήνυμα όχι μόνο στον Λουκασένκο αλλά σε κάθε επίδοξο ηγέτη, ότι δεν μπορεί να παίζει με την ασφάλεια των πολιτών και τις δημοκρατικές ελευθερίες». Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον δημοσιογράφο, Χρήστο Μιχαηλίδη, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της ΝΔ και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Μαΐου 2021, στις Βρυξέλλες.

«Οι 27 αντέδρασαν γρήγορα και με τρόπο αποτελεσματικό. Δημιουργείται ένα θετικό κεκτημένο για την ενιαία φωνή στην εξωτερική πολιτική», τόνισε. Σημείωσε ότι είναι σημαντικές οι κυρώσεις που επέβαλαν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι η μη χρήση του εναέριου χώρου από τις ξένες εταιρείες, σημαίνει απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από τα τέλη διέλευσης. «Αυτή τη στιγμή η Λευκορωσία είναι μια «μαύρη τρύπα”, είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε ότι είναι σχεδόν απίθανο να συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς τη Λευκορωσία, η οποία θα έπαιρνε το επόμενο διάστημα 3 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες, ενώ θα εξεταστούν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος οντοτήτων και φυσικών προσώπων.

Πρόσθεσε ότι «ο Λουκασένκο είναι ο τελευταίος “πατερούλης” στην Ευρώπη, κυβερνά αλά σοβιετία και έχει χτίσει ένα αφήγημα περί διεθνούς συνωμοσίας σε βάρος της Λευκορωσίας και του λαού της». Συμπλήρωσε, δε, ότι η σχέση του με το Κρεμλίνο θα εξελιχθεί σε έναν οδοδείκτη για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Ο κ. Χατζηβασιλείου αναφέρθηκε και την επικείμενη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα. «Η Ελλάδα δεν φοβάται να συνομιλεί, να προσκαλεί τούρκους αξιωματούχους και να παρουσιάζει τις εθνικές της θέσεις όπως έκανε ο Δένδιας στην Άγκυρα» επισήμανε.

Σχολιάζοντας τα περί υποτιθέμενης «ρεβάνς» που ενδεχομένως να θελήσει να πάρει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών από τον Έλληνα ομόλογό του, ο βουλευτής της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι η διπλωματία δεν γίνεται με όρους τηλεόρασης και ΜΜΕ. «Θέλουμε να συζητήσουμε τη μοναδική μας διαφορά που είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Εάν και η Τουρκία θέλει να χτιστεί εμπιστοσύνη, τότε δεν έχει παρά να δεχθεί τον κοινό παρονομαστή, που είναι το διεθνές δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος