Συζήτηση στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 – Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία

Η διαχείριση της πανδημίας και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον πρωθυπουργό μονοπωλούν το ενδιαφέρον της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ψηφίζει σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Η Ελληνική Λύση κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για την τροπολογία σχετικά με τον εμβολιασμό των άνω των 60. Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου εξέφρασε την προσωπική της θέση περί αντισυνταγματικότητας, με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να προκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν θεωρεί ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, να καταθέσει αίτημα.

Ο κ. Πλεύρης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, σημείωσε ότι «διαπιστώνεται μία απόσταση στα λεγόμενα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και των αποφάσεων των ΚΟ που δεν έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει ένσταση αντισυνταγματικότητας».

Η κα Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του υπουργού Υγείας, για τους λόγους που δεν μπορεί να καθιερωθεί υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, και είπε ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους ηλικιωμένους είναι πολλαπλά αντισυνταγματική, όχι μόνο γιατί αποτελούν γενική κατηγορία του πληθυσμού, αλλά και γιατί το μέτρο του διοικητικού προστίμου προβλέπεται χωρίς αυτός που υφίσταται το πρόστιμο να έχει δικαίωμα να προβάλει αντιρρήσεις. Αυτό προσκρούει ευθέως στο άρθρο 20 του Συντάγματος, σύμφωνα με τη βουλευτή, η οποία συμπλήρωσε ότι η πρόσβαση της ΑΑΔΕ που θα επιβάλει το πρόστιμο σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η υγεία κάθε ανθρώπου, προσκρούει και στο Σύνταγμα και στον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

«Ρωτώ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αίτηση αντισυνταγματικότητας; Διότι υπάρχει συνταγματική τάξη. Ή λοιπόν αποδέχεστε τη θέση της βουλευτή και καταθέτετε αίτηση αντισυνταγματικότητας ή δεν την αποδέχεστε. Ρωτώ, θα καταθέσετε αίτηση αντισυνταγματικότητας; Υπάρχει καμία ΚΟ που πιστεύει ότι υπάρχει αντισυνταγματική διάταξη; Αν είναι έτσι θα έπρεπε να το θέσει όπως επιτάσσει ο Κανονισμός της Βουλής», παρενέβη ο Θάνος Πλεύρης.

«Σήμερα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έχουμε πολλά όπλα στη φαρέτρα μας. Έχουμε την εφαρμογή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και στη χώρα μας. Όμως, το βασικότερο και αναντικατάστατο όπλο μας παραμένει η πρόληψη, δηλαδή ο εμβολιασμός», είπε νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Λιούπης, και πρόσθεσε: «Βλέπουμε, δυστυχώς, φαινόμενα δυσπιστίας, αντιδράσεις απέναντι στα εμβόλια και υιοθέτηση αντιεπιστημονικών απόψεων. Μία δυσπιστία που εάν στην πρώτη φάση των εμβολιασμών ήταν ίσως δικαιολογημένη, τώρα πια δεν έχει κανένα έδαφος λογικής. Μέχρι σήμερα, το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου. Τα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή».

«Για όλους όσοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τον εμβολιασμό στη χώρα μας, η κυβέρνηση έκανε πολλές προσπάθειες να πειστούν με επιχειρήματα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και σημείωσε ότι πλέον βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο με τη μετάλλαξη «Όμικρον», οι κλίνες και οι ΜΕΘ γεμίζουν ολοένα και περισσότερο κυρίως από ανεμβολίαστους. «Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας. Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών αντιπροσωπεύουν το 85% των βαρέως πασχόντων, το 90% των εισαγωγών σε ΜΕΘ και το 95% των θανάτων. Επομένως, η ανακοίνωση του πρωθυπουργού είναι κίνηση προστασίας της ζωής. Είναι κίνηση προστασίας της υγείας των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων. Είναι και κίνηση στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας», τόνισε ο κ. Λιούπης.

«Η κυβέρνηση είναι ιδεολογικά εγκλωβισμένη στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Σήμερα το ΕΣΥ δοκιμάζεται. Η θνητότητα έχει αυξηθεί, άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ και οι εφημερίες είναι εφημερίες τρόμου στα νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου», επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου, ο οποίος μίλησε για τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας λέγοντας ότι καταρρέουν. Ο κ. Μάρκου ζήτησε αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των άγονων προκηρύξεων θέσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση διότι δεν μερίμνησε να καλύψει τις θέσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού που κινούνταν σε κατεύθυνση αντίθετη του υποχρεωτικού εμβολιασμού για να σχολιάσει ότι σήμερα, μετά από δύο μήνες, όλοι πανηγυρίζουν στην κυβέρνηση και στη ΝΔ για την υποχρεωτικότητα με επιβολή προστίμου.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, αναφερόμενος στα νέα μέτρα για την πανδημία, είπε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση δεν είχε καθυστερήσει ώστε να έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 60 και να μη χρειάζεται σήμερα να επιβάλει τον εμβολιασμό, εάν είχε δώσει λύσεις με την ενίσχυση του ΕΣΥ και την ουσιαστική ενημέρωση του κόσμου. Ο κ. Πουλάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ για τις καμπάνιες υπερ του εμβολιασμού που τελικά δεν είδαμε, εφαρμόζει ασυντόνιστα, ελλιπή μέτρα στις εστίες υπερμετάδοσης και θεσπίζει αναποτελεσματικά κίνητρα για την προώθηση των εμβολιασμών, αντί να στέκεται δίπλα στους πολίτες με ειλικρίνεια και ενσυναίσθηση, ενώ διστάζει να πάρει μέτρα αναγκαία με τον φόβο του πολιτικού κόστους. Επίσης, μίλησε και για την ιχνηλάτηση που έχει αποτύχει και την απροθυμία ενίσχυσης των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατήγγειλε μία σειρά από παλινωδίες της κυβέρνησης που ρίχνουν νερό στον μύλο των αντιεμβολιστών και του σκοταδισμού. Ο κ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε στους θανάτους από covid αλλά και τους χιλιάδες ασθενείς που παραμένουν στις λίστες αναμονής και που «είτε καταδικάζονται στην υποβάθμιση της ζωής τους είτε ωθούνται στα ιδιωτικά κέντρα». Η κυβέρνηση, αντί λοιπόν να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα, να προσλάβει μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές, χρησιμοποιεί με επικοινωνιακούς όρους τη δήθεν «επίταξη» των ιδιωτικών κλινικών, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος ζήτησε ουσιαστική και προσωποποιημένη, εν ανάγκη, ενημέρωση για την αύξηση των εμβολιασμών. «Επαναφέρετε την ίδια χρεοκοπημένη λογική της ατομικής ευθύνης ως άλλοθι για να μην κάνετε τίποτα άλλο και ως προς τα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης και για την αύξηση των εμβολιασμών», σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό αντί να κάνει σοβαρή επιδημιολιογική επιτήρηση και εξαντλητική ενημέρωση του λαού με τα επιστημονικά δεδομένα για την ανάγκη του εμβολιασμού.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης, Μαρία Αντωνίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμμένει στη διχαστική πολιτική της, την ίδια ώρα που θέτει σε εφαρμογή του νεοφιλελεύθερο σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων μονάδων του ΕΣΥ. Κατήγγειλε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται την απόφαση των ηλικιωμένων, τους περιορίζει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και τους εκβιάζει με πρόστιμα, την ίδια ώρα που αφήνει στο υγειονομικό απυρόβλητο τους «παράνομους» μετανάστες, την ώρα που αφήνει χωρίς πραγματικο έλεγχο τις πύλες εισόδου, που αφήνει τη χώρα χωρίς ουσιαστική και πραγματική ιχνηλάτηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε νοσηρή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του «αυταρχισμού», με χρηματικό πριμ στους νέους για να εμβολιαστούν από τη μία πλευρά, και με πρόστιμα στους ηλικιωμένους από την άλλη.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, η οποία τόνισε ότι το ΕΣΥ έχει καταστεί σύστημα μιας νόσου, κατήγγειλε ότι το δημόσιο σύστημα αφέθηκε στην τύχη του γιατί η πανδημία έγινε ευκαιρία για να παραδοθεί το ΕΣΥ στους ιδιώτες. Η βουλευτής είπε ότι το πρόστιμο στους άνω των 60 ετών συνιστά ομολογία αποτυχίας, είναι μέτρο ενάντια στη δημοκρατία, αποτελεί τη χειρότερη μορφή κοινωνικού ρατσισμού, είναι «ηλικισμός». Αντί για προσπάθεια και εκστρατεία πειθούς, η κυβέρνηση επιβάλει πρόστιμα που σε πολλούς είναι δυσβάσταχτα, επεσήμανε η κ. Απατζίδη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ