Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ν/σ για τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας (video)

Άρχισε σήμερα στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ μειώνεται η τιμολόγηση των καταναλωτών στη νυχτερινή κατανάλωση για πάνω από 1600 kWh, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική ελάφρυνση για τα νοικοκυριά, ιδίως αυτά που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο καταργεί τη μονιμότητα για τους νέους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, αλλάζει τους όρους για τις προσλήψεις στελεχών -με συμβάσεις ορισμένου χρόνου-, προβλέπει προγράμματα εθελουσίας εξόδου και μετακινήσεις προσωπικού ανάμεσα σε θυγατρικές και, κατά περίπτωση, σε άλλους φορείς του δημοσίου.

Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τη νέα πολιτική προμηθειών της ΔΕΗ, τον περιορισμό της έκπτωσης που θα έχουν οι εργαζόμενοι στους λογαριασμούς τους και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Κρήτης.

Μιλώντας επι του νομοσχεδίου και ειδικότερα για την ΔΕΗ ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό θράσος ψέμματα και υποκρισία σε ότι έχει να κάνει με την πολιτική που άσκησε για τη ΔΕΗ και την πολιτική που ακολουθεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, τονίζοντας ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει την ΔΕΗ αφενός φιλική προς τους καταναλωτές και πιο ανταγωνιστική στο χώρο της ενέργειας.

Ο κ. Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης μεχρι τώρα που είχαν ως σκοπό την διασωση της ΔΕΗ, επισημαίνοντας μάλιστα το πιστοποιητικό βιωσιμότητας που έχει πλέον η εταιρία απο τους οικους αξιολόγησης. Σημείωσε επίσης ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία του “επείγοντος” ως προς τη συζήτηση και ψήφιση, συνιστά “ειδικό χειρισμό” προκειμένου να “τρέξουν” οι διαδικασίες και να έχει η ΔΕΗ καινούργια εικόνα απέναντι στους καταναλωτές.

Εν τω μεταξύ, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ανεστάλη η πρώτη, από τις προγραμματισμένες επαναλαμβανόμενες,  48ωρη απεργία με ώρα έναρξης από απόψε τα μεσάνυχτα 18/11 έως και τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει αποφασιστεί η πώληση όλης της συμμετοχής του Δημοσίου (65%), τόσο στην εμπορία όσο και στα δίκτυα. Διαχωρίζεται η ΔΕΠΑ διεθνών έργων που θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του Σωκράτη Φάμελλου ζήτησε αναβολή της πρώτης συζήτησης του νομοσχεδίου επειδή παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής, ο νόμος για το “Επιτελικό Κράτος” που ψήφισε η ίδια η ΝΔ και ορίζει 15ήμερη δημόσια διαβούλευση, αλλά και η κορυφαία συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία διεξάγεται παράλληλα στην Ολομέλεια.

“Κατά την άποψή μας, θίγεται το δημόσιο συμφέρον και χρειάζεται περισσότερος χρόνος συζήτησης”τόνισε στηλιτεύοντας τη διαδικασία του επείγοντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κρίτωνας Αρσένης εκ μέρους του ΜΕΡΑ25, τονίζοντας πως δεν προκύπτει κάποια αναγκαιότητα για να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και ζητώντας την αναβολή της συνεδρίασης από το προεδρείο της Επιτροπής, για την επόμενη εβδομάδα μόλις ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

Σχετική είδηση: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος