Αντι-Navtex από την Αθήνα – Σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ (video)

Με αντι-Navtex απαντάει η Αθήνα στη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα το πρωί με την οποία δεσμεύει από σήμερα και ως τις 23 Αυγούστου για έρευνες τη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγίστης, στο Καστελόριζο, με το Όρουτς Ρέις να έχει αποπλεύσει ήδη απο το λιμάνι της Αττάλειας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα ενώ συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

“Όλα καλά, παιδιά, όλα θα πάνε καλά”, είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης του ΚΥΣΕΑ.

Πριν από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο και βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση.

Το πρωί η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex με την οποία δεσμεύει από σήμερα ως και τις 23 Αυγούστου για έρευνες τη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγίστης, εκτός ΑΟΖ που περιλαμβάνει το παράνομο Μνημόνιο με τη Λιβύη και ενώ ήδη έχει δεσμεύσει περιοχή για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Ήδη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Ορούτς Ρέις” έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας και πλέει εκτός συστήματος εκπομπής, με σιγή ασυρμάτου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ την ίδια ώρα συνεχίζει τη ρητορική των προκλήσεων με νέες δηλώσεις. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζει πως με τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, επισημαίνει ότι “η συμφωνία συμφέρει την Τουρκία, διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές. Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο. Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας”.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Καλίν σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: «Κάθε απόπειρα να αγνοηθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο θα μείνει άκαρπη. Υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι τις υποδομές, από την υγεία μέχρι την εκπαίδευση, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την ασφάλεια».
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως το ερευνητικό πλοίο έφθασε στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα. Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, δήλωσε κατηγορηματικά στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. “Είτε πρόκειται για έρευνες, είτε για περίπλου του ερευνητικού σκάφους και των συνοδών πλοίων παρακολουθούμε στενά κάθε κίνηση και είμαστε ψύχραιμοι, αλλά αποφασισμένοι να μη δεχθούμε καμία πρόκληση εντός των θαλάσσιων ζωνών”, είπε χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές, τόνισε ο κ Γεραπετρίτης, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δυσμενέστερη διπλωματική θέση. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει διεθνείς διπλωματικές θέσεις. Δεν απέκλεισε ωστόσο, παρά την αντίδραση της Τουρκίας στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές για την επανέναρξη του διαλόγου, που αφορά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες και χωρίς πίεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος