Σύσκεψη στο υπ. Προστασίας του Πολίτη για την οπαδική βία- Τι ζητήθηκε από τους αστυνομικούς διευθυντές

Ευρεία σύσκεψη για την εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αποτροπή της οπαδικής βίας έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Συμμετείχαν –μεταξύ άλλων- η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και αστυνομικοί διευθυντές.

Ο υπουργός ενημέρωσε την ηγεσία της αστυνομίας για το νέο πλαίσιο και στη συνέχεια υπήρξε επικοινωνία με τους περιφερειακούς  αστυνομικούς διευθυντές και τους διοικητές του τμήματος Αθλητικής Βίας σε Αθήνα Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Θεσσαλία από τους οποίους ζητήθηκαν να στείλουν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού.  

Όσον αφορά στα μέτρα, αποφασίστηκε ένας πολύ πιο διευρυμένος ρόλος της αστυνομίας σε ό, τι αφορά τον έλεγχο των γηπέδων, ιδιαίτερα σε αναμετρήσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως υψηλού κινδύνου.

Πλέον, ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας των οπαδών στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, αλλά και σε αυτές στις οποίες έχουμε δει κατά το παρελθόν να προξενούνται επεισόδια, περνάει στην Αστυνομία. Αστυνομικοί λοιπόν διαφόρων υπηρεσιών θα βρίσκονται εκεί προκειμένου να ελέγχουν τα έγγραφα ταυτοποίησης και φυσικά τα εισιτήρια όσων επιχειρούν να μπουν στο γήπεδο.

Παράλληλα, σε χρόνους όπου δεν θα ανακοινώνονται, θα γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι τόσο στα γήπεδα όσο και στις κερκίδες για την ύπαρξη τυχόν πολεμοφοδίων.

Την ίδια ώρα μεγάλο βάρος πέφτει και στον τομέα της πρόληψης με την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης της Βίας στους αθλητικούς χώρους, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε ότι επεισόδια αλλά και αιματηρές συμπλοκές δεν έχουμε μόνο κατά την διάρκεια των αγώνων μέσα στα παιχνίδια, αλλά είδαμε να συμβαίνουν σε χώρους εκτός γηπέδων. Χαρακτηριστικά, η δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η δολοφονία του Μιχάλη πριν από λίγες ημέρες στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μεγάλο βάρος πέφτει λοιπόν στην άντληση πληροφοριών τόσο από ανοικτές πηγές όσο και από πού μπορεί η αστυνομία να μπει στο εσωτερικό των συνδέσμων, οι οποίοι καταργούνται.

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτση, σύμφωνα με πληροφορίες μία από αυτές θα σχετίζεται με την επικοινωνιακή καμπάνια για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. Πώς θα γίνεται αυτό; Μία από τις προτάσεις είναι τα κανάλια που παίρνουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα να προβάλουν πριν από τους αγώνες μηνύματα κατά της βίας. Μηνύματα που θα εκπέμπονται ακόμα και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές.

Η υποβολή προτάσεων από τα στελέχη της ΕΛΑΣ για τα μέτρα κατά της αθλητικής βίας ζητήθηκε σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης

Στη σύσκεψη που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνου Λογοθέτη συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος που θα πρέπει να έχει η Αστυνομία στην εφαρμογή των μέτρων και ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο.

Οι προτάσεις των στελεχών της Αστυνομίας θα αφορούν στο τι πρέπει να περιλαμβάνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά γενικώς στις ενέργειες που θα κληθεί να κάνει η Αστυνομία στον συγκεκριμένο τομέα και με ποιες προϋποθέσεις, καθώς και τις δυνάμεις και τα μέσα που θα χρειαστεί για την υλοποίηση του σχεδίου για την εφαρμογή των μέτρων και ειδικότερα τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, αθλητικών συλλόγων κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι επιτελείς της ΕΛΑΣ και οι επικεφαλής όλων των αστυνομικών υπηρεσιών που έχουν σχέση με τα γήπεδα και συγκεκριμένα οι γενικοί Διευθυντές Τάξης και Ασφάλειας, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς χώρους, οι Γενικοί Διευθυντές των περιφερειακών διοικήσεων που εδρεύουν μεγάλες ΠΑΕ και υπάρχουν γήπεδα και άλλοι παράγοντες.

Πηγές: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ζώης Κακκαβάς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος