ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία «φρένο» στο δημοψήφισμα και των «προεδρικών» – Χωρίς Ομπρέλα και 6+6, αποχώρηση Τζουμάκα, παρέμβαση και παραμονή Τεμπονέρα

Η αποχώρηση Τζουμάκα, το φρένο από “Προεδρικούς”, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα στην πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα αλλά και η πρόθεση της “Ομπρέλας” να ανακοινώσει την αποχώρησή της από το κόμμα, συνθέτουν το θυελλώδες σκηνικό της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θα κλείσει με τη νέα τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη. Από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. απέχουν η “ομάδα 6+6” της Έφης Αχτσιόγλου και η “Ομπρέλα” του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ οι “Προεδρικοί” παραμένουν όπως και η “ομάδα” Τεμπονέρα που δηλώνει ότι δεν δίνει λευκή επιταγή.

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανακοίνωσε ο Στέφανος Τζουμάκας, καταθέτοντας δια ζώσης πολυσέλιδη δήλωση αποχώρησης του στην Κεντρική Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Τζουμάκας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας προς διαγραφή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα και δεν έχει ηγεσία μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος» είπε ο Στέφανος Τζουμάκας ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσής του ανέφερε: «Με αυτή την ομάδα υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας για την χώρα, υπάρχει θέμα δημοκρατίας και συντάγματος, υπάρχει θέμα κοινωνίας και θέμα συνολικότερο που αφορά την πολιτική και την δημοκρατία».

Ολόκληρη η δήλωση:

Στην δήλωσή του ανέφερε: «Δήλωσα την αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και στο επίπεδο του μέλους και στο επίπεδο του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας. Κατέθεσα την παραίτησή μου στην γραμματέα του κόμματος».

Εξηγώντας την αποχώρησή του ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Στα μέρη μου λένε ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακέφαλο σώμα δεν έχει ηγεσία. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα πηγαίνει συνέχεια από πολιτική ήττα σε πολιτική ήττα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα έχει κλείσει ο πολιτικός του κύκλος, μπορεί και νωρίτερα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ένα πολιτικό κόμμα έχει σχέση με την χώρα και με την ελληνική κοινωνία. Η προοδευτική παράταξη έχει προσφέρει στη χώρα. Ο αποχαιρετισμός δεν αφορά ένα τρέχον θέμα. Υπάρχει μία προσφορά αγώνων και με αυτή την έννοια ορισμένοι θρασύτατοι και μίλησαν με διατυπώσεις απαράδεκτες, που μπορούν όμως να αντιστραφούν. Ποιοι έφεραν μαθήματα από την Goldman Sachs στην Ελλάδα, ποιοι έφεραν μαθήματα από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και δηλώνουν ότι από το χρηματιστήριο αυτό, από τον τζόγο έχουν περισσότερο πλούτο και δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψουν;».

Ακολούθως απηύθυνε έκκληση: «Θεωρώ ότι κάθε βουλευτής κάθε στέλεχος όλων των επιπέδων, κάθε μέλος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του. Αυτή η ομάδα δεν έφερε το θέμα του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών αλλά άρχισαν τα οργανωτικά. Γιατί αυτή η ομάδα δεν έχουν μάθει να μιλάνε πολιτικά, αυτό που θέλουν είναι να πάρουν ένα πόστο. Μας πήγε σε μία πολιτική ήττα και θα μας πάει και σε δεύτερη. Είναι θέμα που αφορά όλον τον προοδευτικό κόσμο και το κυριότερο αφορά τους καλόπιστους».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «η χώρα είναι σε δύσκολη θέση, μπαίνει σε ύφεση, θα πάμε σε νέα λιτότητα ενώ η περιοχή μας είναι σε κρίση. Με αυτή την ομάδα υπάρχει θέμα ασφάλειας για την χώρα υπάρχει θέμα δημοκρατίας και Συντάγματος υπάρχει θέμα κοινωνίας και θέμα για την πολιτική και την δημοκρατία».

Δύο τροπολογίες-προσθήκες κατέθεσαν έξι στελέχη

Δυο τροπολογίες-προσθήκες για το σχέδιο πολιτικής απόφασης κατέθεσαν στην ΚΕ τα μέλη της ΠΓ Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Συγκεκριμένα ζητούν να αναφέρονται στο κείμενο οι δύο εξής θέσεις:

«1. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν και εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.

2. Δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται».

Ραγδαίες εξελίξεις

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς η Ομπρέλα σχεδιάζει άμεσα την αποχώρησή της, ακόμα και σήμερα και θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις με κείμενο το οποίο θα δώσει στη δημοσιότητα πιθανώς μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ομάδα των 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου δεν έχει παραστεί στην ΚΕ και συνεδριάζουν για να καθορίσουν την γενικότερη στάση τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος