Την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας επέλεξε ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Στο επίκεντρο του προβληματισμού φαίνεται να είναι ο τρόπος εκλογής και οι αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας.
Μετά τη ψήφιση της απλής αναλογικής από τη Βουλή, το επόμενο μεγάλο θέμα στην κυβερνητική ατζέντα είναι η συνταγματική αναθεώρηση με το επιτελείο του πρωθυπουργού να προετοιμάζεται για την παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης τη ερχόμενη Δευτέρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη:
-Κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και αγαθών μέσω του Συντάγματος.
-Αλλαγές στη χρηματοδότηση του κομμάτων.
-Στο νόμο περί ευθύνης υπουργών
-Την ενίσχυση του κοινοβουλίου
-Την ενίσχυση των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών
-Αλλαγή του καθεστώτος προνομίων και ασυλιών των πολιτικών προσώπων
Στο μήνυμα του για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για μια νέα μεταπολίτευση προτάσσοντας τις αλλαγές στο συνταγματικό χάρτη της χώρας.
Στο μεταξύ για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης διατυπώνονται απόψεις από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με αιχμή τον τρόπο εκλογής και τις αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ για το ίδιο ζήτημα προβληματισμός -για το αν θα πρέπει ο πρόεδρος να εκλέγεται από τη λαϊκή βάση- εκφράζεται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν ερωτήθηκε για το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με συνέντευξη του στην ΕΦΣΥΝ, σημείωσε ότι «Δεν ξέρω ποια είναι η ερώτηση στην οποία οφείλω να απαντήσω. Δεν έχω πειστεί ότι υπάρχει ερώτημα στο οποίο θα ήταν απάντηση η άμεση εκλογή του ΠτΔ.»
Για το ίδιο θέμα ο Πάνος Σκουρλέτης τονίζει στην ΑΓΟΡΑ πως «Προσωπικά, δεν με βρίσκει σύμφωνο η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Κατά συνέπεια, οποίες σκέψεις υπάρχουν για αλλαγές στον τρόπο εκλογής του ΠτΔ θα πρέπει να αφήσουν ανεπηρέαστο το επίπεδο των εξουσιών του προεδρικού θεσμού».
Η αποτίμηση της διαδικασίας ψήφισης της απλής αναλογικής, και η έναρξη του πλατιού κοινωνικού διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση με ορίζοντα το 2017, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό. Όπως επισημάνθηκε από κομματικές πηγές οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν.
«Τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για τυχοδιωκτισμούς και επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς» τονίζει η Φώφη Γεννηματά προσθέτοντας «Τι θα πει συμβουλευτικό δημοψήφισμα, για θέματα συνταγματικής αναθεώρησης; Αυτές είναι επινοήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παραπλάνηση του ελληνικού λαού και κινούνται στα όρια παράβασης των κανόνων του Δημοκρατικού κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.»
«Θα δημιουργήσει προβλήματα η εκλογή Προέρδου από το λαό» δήλωσε ο Θεοχαρόπουλος στην ΕΡΤ1 ενώ ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημειώνει ότι «Θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός θεσμού, ο οποίος θα συνεχίσει- όπως και σήμερα, βάσει του συνταγματικού ρόλου- να επικυρώνει τις αντιλαϊκές αποφάσεις της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου».
Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος τονίζει ότι «Το σύνταγμα επειδή είναι σοφό προβλέπει από μόνο του τον τρόπο αναθεώρησης του. Αν προκύψει κάποια πρόταση αναθεώρησης, θα κριθεί αναλυτικά από την Ένωση Κεντρώων.»
Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς
Πηγή: ΕΡΤ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος