Σύνταγμα 2021 – Διεύρυνση δικαιωμάτων και ελευθεριών (video)

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε τολμηρές αλλαγές για την διεύρυνση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας οτι οι λέξεις δημοκρατία και ελευθερία είναι ταυτισμένες με την Ελλάδα. Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου με καθιέρωση της απλής αναλογικής και όριο εισόδου στη Βουλή τάχθηκε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ1. Ο προεδρος του Κοινοβουλίου αποσυνέδεσε τη συνταγματική αναθεώρηση απο το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφισμάτων.

«Η χώρα αυτή έχει brand name. Πρέπει να το διατηρήσουμε και να το διευρύνουμε. Και οι δυο λέξεις που είναι απόλυτα ταυτισμένες με την Ελλάδα είναι η Ελευθερία και η Δημοκρατία» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Έθνος της Κυριακής.

Με συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, αποσυνέδεσε ευθέως Συνταγματική Αναθεώρηση και δημοψήφισμα.
Ο τρίτος πολιτειακός παράγοντας τάχθηκε ωστόσο υπέρ της διενέργειας δημοψηφισμάτων -μη δεσμευτικού χαρακτήρα- για επί μέρους θέματα όπως:
• Σχέσεις Κράτους Εκκλησίας
• Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
• Το Άρθρο 16 (σήμερα απαγορεύει τη λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστήμιων)
• Ενίσχυση Λαϊκών Δημοψηφισμάτων
• Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου

Ο κ. Βούτσης πάντως εκτίμησε πως υπάρχουν ζητήματα όπως η αποκρατικοποίηση των Υδάτων και της Ενέργειας, που δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να τεθούν ως ερώτημα σε πιθανό, μελλοντικό δημοψήφισμα.

Μιλώντας στην εκπομπή «ΕΠΤΑ», ο Νίκος Βούτσης πήρε θέση υπέρ της διατήρησης του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή αλλά κατά του bonus, προκειμένου το νέο εκλογικό σύστημα να προσεγγίζει την απλή αναλογική.
• ΥΠΕΡ του ορίου του 3%
• ΚΑΤΑ του BONUS αν θέλουμε να πάμε σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, … δεν υπάρχει «ολίγον έγκυος»

Αναγκαία χαρακτηρίζει τη Συνταγματική Αναθεώρηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως αυτή θα πρέπει να γίνει σε κλίμα συναίνεσης, κάτι που -όπως λένε στη λεωφόρο Συγγρού- έχει απορρίψει ήδη με τη στάση της, η κυβέρνηση.

«Εγώ θα παραμείνω σταθερός στην πρώτη μου θέση, ήμουν πάντοτε υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων. Γιατί πιστεύω ότι στην Ελλάδα αν φτάσουμε σε απλή αναλογική δεν θα έχουμε ξανά ποτέ σταθερή Κυβέρνηση και η Ελλάδα θα βυθιστεί στην αναρχία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ, Άδωνις Γεωργιάδης στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

«Εμείς έχουμε παρουσιάσει μια πλήρη πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ας ανοίξουν και οι υπόλοιποι τα χαρτιά τους και ας σταματήσουν τα μεσοβέζικα “ναι μεν αλλά» είπε ο Στ. Θεοδωράκης, επικεφαλής «Το Ποτάμι».

«Η Ένωση Κεντρώων είναι υπέρ της απλής αναλογικής και υπέρ του να παραμείνει το 3% για την είσοδο των κομμάτων» δήλωσε ο Γιάννης Καλλιάνος, εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος