Σύνοδος ΥΠΕΞ για τα Δυτικά Βαλκάνια: Ξεκάθαρο μήνυμα Γεραπετρίτη υπό τη σκιά της κράτησης του Φρ. Μπελέρη

Χωρίς ενδείξεις αποκλιμάκωσης και με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα να επιμένει να παραπέμπει το θέμα του Φρέντι Μπελέρη στην αλβανική δικαιοσύνη, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του συμμετέχοντας στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων» είπε στην παρέμβαση του ο Υπουργός, αλλά τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τις αρχές του Κράτους Δικαίου, τις αρχές καλής γειτονίας.

Υπό τη σκιά που δημιουργεί στις διμερείς σχέσεις η παρατεινόμενη παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας στις φυλακές του Δυρραχίου, ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε ξανά το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη, με πάγια θέση τη Αθήνας, τα Τίρανα να τού επιτρέψουν να ασκήσει τα καθήκοντά του, ακόμα κι αν χρειαστεί να ορκιστεί εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.
 
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του επισήμανε στον κ. Χασάνι την ανάγκη να επαναξιολογηθεί η ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία έχει ουσιαστικά «παγώσει», τονίζοντας όμως ότι αυτό θα πρέπει να γίνει υπό τους συγκεκριμένους όρους και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, λίγο πριν από τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Έντι Ράμα, συμφώνησαν πάντως ότι το βασικό διακύβευμα για τα Βαλκάνια είναι η διατήρηση της σταθερότητας και η αποφυγή δημιουργίας νέων εστιών έντασης.
 
Η συμμετοχή του Γιώργου Γεραπετρίτη στη Διαδικασία του Βερολίνου, επικεντρώθηκε στην ανάδειξη της ανάγκης να αναζωογονηθεί, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής και αυτό διότι είναι το γεωπολιτικό πλαίσιο στην ευρύτερη περιοχή είναι εντόνως ανησυχητικό. Τόσο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όσο και διότι προκύπτουν με ευκολία νέες εστίες ένταση, όπως για παράδειγμα τελευταία στο Κόσοβο.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος  
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος