Σύνοδος Κορυφής: Διπλωματικό «παζάρι» για την προοπτική επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία (video)

Όλα τις επιλογές στο τραπέζι κρατά η Αθήνα για τη στάση της Τουρκίας εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση, εξετάζοντας αφενός μία θετική ατζέντα χωρίς να βγάζει από το διάλογο την προοπτική επιβολής κυρώσεων.

Στην τελική ευθεία μπαίνει το διπλωματικό «παζάρι», ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, με κεντρικό θέμα τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Ούρσουλα Φοντερλάιεν και τον Σαρλ Μισέλ. Tην Δεύτερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι υπουργοί εξωτερικών θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για τα Ευρωτουρκικά.

Η Αθήνα πάντως στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να μείνουν στο τραπέζι και το «μαστίγιο και το καρότο». Ο Νίκος Δένδιας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους πρεσβύτες της Ε.Ε. στην Αθήνα, ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα ελληνοτούρκικα, τονίζοντας ότι δεν υφίστανται εχέγγυα, πως η Τουρκία θα απόσχει από νέες προκλήσεις, όσο δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας και συνεχίζει να υφίσταται η απειλή του casus belli.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: «Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση της Ε.Ε., επί τη βάσει και της έκθεσης που θα υποβάλουν ο κ. Μπορέλ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εξέταση αφενός μίας θετικής ατζέντας, αλλά και αφετέρου της προοπτικής επιβολής κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία εξακολουθήσει παράνομη και προκλητική συμπεριφορά έναντι δύο κρατών-μελών».

Προβληματισμός όμως υπάρχει και στις Βρυξέλλες, όπου οι τελευταίες κινήσεις της τουρκικής ηγεσίας για τον εξωραϊσμό της εικόνας της Τουρκίας φαίνεται να βρίσκουν κάποια ανταπόκριση.

«Η σχέση με την Τουρκία παραμένει δύσκολη. Θετικές ενδείξεις διαπιστώθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, όμως η συμπεριφορά της Άγκυρας συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και παραμένει πηγή ανησυχίας», αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ρόιτερς δηλώνει ότι σταμάτησε η διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε στελέχη της Τουρκικής Κρατικής εταιρείας πετρελαίου που είχε αποφασιστεί τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως και οι αποφάσεις για την λεγομένη θετική ατζέντα για την Τουρκία, πιθανότατα θα παραπεμφθούν στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ: «Θα είμαστε ανοικτοί να εξετάσουμε θετική ατζέντα αλλά απαράβατος όρος είναι να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της. Η προοπτική μέτρων στο τραπέζι παραμείνει εφόσον η Τουρκία διολισθήσει και πάλι στην συμπεριφορά της».

Την Παρασκευή συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την Προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών και με την συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με αποκλειστικά θέματα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Στις Βρυξέλλες

Σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες για την ΕΡΤ, η Ειρήνη Ζαρκαδούλα αναφέρει ότι: “Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ασχοληθούν και πάλι με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου.

Η συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν εξυπηρετεί την προετοιμασία αυτών των συζητήσεων και την εξέλιξη με βάση τις συζητήσεις του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Θα επικεντρωθεί στον τρόπο διασφάλισης της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία.

Η συζήτηση είναι πιθανό να ασχοληθεί με τις πρόσφατες διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις όπως αυτές στη Λιβύη”.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σίδερης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος