Συνεπιμέλεια: Σήμερα η ψηφοφορία για το ν/σ – Ομιλίες πολιτικών αρχηγών

Ονομαστική ψηφοφορία για την εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας και το τεκμήριο του χρόνου επικοινωνίας του παιδιού με τον κάθε γονέα, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την τελευταία συνεδρίαση για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια. Νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου που προειδοποίησε ότι μπορεί να δημιουργηθούν παρανοήσεις και να εκτιναχθούν οι προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Αθανασίου, αναφερόμενος στην άσκηση της γονικής μέριμνας, προειδοποίησε ότι υπάρχουν διατυπώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εμφανιστεί η εναλλασσόμενη, κατά χρόνο, διαμονή του τέκνου, ως επιβαλλόμενη εκ του νόμου.

«Η λύση αυτή, αν σωστά έχω πληροφορηθεί, δεν είχε εξαγγελθεί από εσάς, κύριε υπουργέ. Μπορεί όμως να έχω λάθος», είπε ο κ. Αθανασίου και πρόσθεσε επίσης: «Αν με το εξίσου εννοείτε ισοτίμως, προτείνω να χρησιμοποιηθεί αυτός ο τελευταίος όρος που δεν προσφέρεται για παρερμηνείες, διότι το ισοτίμως προσδίδει αξιακή συμμετοχή των γονέων ενώ το εξίσου χρονική. Αν και αυτό θα ήταν περιττό, αφού με άλλες διατάξεις εξασφαλίζεται η ισότητα των γονέων. Επομένως, το εξίσου θα δημιουργήσει προβλήματα».

Ως «κακοποιητή της δημοκρατίας» χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του αυτήν την ώρα στη Βουλή και ζητώντας να αναφερθεί πρώτα στη «συνεπιμέλεια της Δημοκρατίας» προτού περάσει στο κυρίως θέμα της συζήτησης, το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των παιδιών.

«Χρησιμοποιώ αυτό τον όρο γιατί υποθέτω συμφωνείτε ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας η Δημοκρατία. Της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, συστηματικά και απροσχημάτιστα, είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχτεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας δημοκρατικής λειτουργίας».

Κ. Τσιάρας: Μέγιστη ανακρίβεια από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει εφαρμογή της Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης

«Είναι κρίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για εσάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετείτε μια τέτοια διχαστική τακτική σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας ενώνει», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας για τα όσα είπε νωρίτερα σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.

«Προσωπικά, σε όλη την πολιτική μου διαδρομή δεν έκανα ποτέ κάτι που δεν πίστευα. Εγώ προτείνω αυτό το νομοσχέδιο γιατί πιστεύω ότι είναι ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό βήμα και γιατί πιστεύω ότι θα στηρίξουμε το πραγματικό συμφέρον του παιδιού, γιατί πρέπει να δούμε ένα πρόβλημα πραγματικό», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Φ. Γεννηματά: Να αποσυρθεί το ν/σ – Αντιπρόταση για ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων στα πρότυπα άλλων χωρών

Το Κίνημα Αλλαγής καταψηφίζει τα άρθρα 7 (εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας) και 13 (τεκμήριο χρόνου επικοινωνίας του παιδιού με τον κάθε γονέα), αλλά αν η Βουλή προχωρήσει στη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας (σ.σ. την έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς τη συμμετοχή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης.

Νωρίτερα, κωδικοποιώντας τις αντιρρήσεις του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε:

«1ον) Θεωρώ απόλυτα λανθασμένες τις ρυθμίσεις που ανατρέπουν τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του Οικογενειακού Δικαίου. Το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογικές φασόν. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση.

2ον) Οι διατάξεις του Νομοσχεδίου εισάγουν “από το παράθυρο” τη λογική της εναλλασσόμενης κατοικίας. Διαφωνούμε. Αυτό διαπιστώνουν και οι φορείς. Γιατί αυτή η λογική βλάπτει συναισθηματικά το παιδί, του στερεί το απαραίτητο σταθερό περιβάλλον και τις σταθερές συνθήκες ζωής. Κάνει το παιδί τουρίστα.

3ον) Εισάγετε το οριζόντιο τεκμήριο το 1/3 του χρόνου για το δικαίωμα επικοινωνίας των γονέων με τα παιδιά.

Στην ουσία θέλετε να ασκήσετε επιρροή για τυχόν δικαστικές αποφάσεις σε περιπτώσεις διαφωνίας των γονέων.

Αναρωτιέμαι. Έχετε άραγε σκεφθεί πως ορίζεται αυτό το 1/3; Με βάση την ημέρα, την εβδομάδα, ή το μήνα; Ακόμη και τον χρόνο που αφιερώνει το παιδί στο σχολείο του; Ακόμη και το χρόνο του ύπνου του; Οι σχέσεις του γονέα με το παιδί, δεν μπορεί να ορίζονται με την μεζούρα.

4ον) Τέλος παντελώς απαράδεκτη είναι η πρόβλεψη για την ανάγκη οριστικής δικαστικής απόφασης ώστε να ληφθούν μέτρα-σε σχέση με την επιμέλεια του παιδιού-κατά γονέων που ασκούν ενδοοικογενειακή βία».

«Γιατί είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας», είπε. Προσέθεσε δε πως «είναι επίσης κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, αλλά σύμφωνα με πηγές της ΚΟ δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία.

Δεν θα συμμετάσχει ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, στην ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λοβέρδος έχει επισημάνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει πως δεν θα συμμετέχει σε ονομαστικές ψηφοφορίες εάν δεν αρθούν τα μέτρα προστασίας στο Κοινοβούλιο για τον κορονοϊό.

Ο κ. Λοβέρδος έχει ενημερώσει το κόμμα του, από την περασμένη Δευτέρα, ότι -ως βουλευτής που έχει θέσει εμφατικά το ζήτημα της συνεπιμέλειας από το 2016- κρίνει πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης κινείται σε βελτιωτική κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν πως και άλλοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής έχουν ζητήσει να αφεθούν ελεύθεροι στην κρίση τους επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και να μην κινηθούν στο πνεύμα της κομματικής πειθαρχίας.

Γ. Βαρουφάκης: Αισχρό νομοσχέδιο που μετατρέπει μια όμορφη ευχή σε μια άσχημη κρατική επιβολή

«Σήμερα γράφετε άλλη μια μαύρη σελίδα στα απομνημονεύματα της μαύρης κι άραχνης παράταξής σας -χωρίς να νοιάζεστε καν ότι το κόστος του ρεβανσισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση αλλάζει το οικογενειακό δίκαιο του 1983 που παραμένει μέχρι σήμερα, παράδειγμα προς μίμηση, ένα μνημείο προοδευτικής νομοθέτησης και ορθού λόγου, είπε ο κ. Βαρουφάκης που αναφέρθηκε στον σκληρό αγώνα των γυναικείων οργανώσεων, τη δεκαετία του ’70 για να γίνει πραγματικότητα το οικογενειακό δίκαιο. «Εσείς όμως πάντα ήσασταν μέρος του σκοταδισμού της Δεξιάς και γι΄αυτό το 1983 εκείνο το εξαιρετικό νομοθέτημα το καταψηφίσατε υποστηρίζοντας την προίκα», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενος στα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και πρόσθεσε: «Έρχεστε σήμερα αυτό το προοδευτικό νομοθέτημα που τότε είχατε καταψηφίσει, να το αλλάξετε».

«Θεσμοθετείτε από το παράθυρο την εναλλασσόμενη κατοικία του παιδιού και την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Πετάτε στο καλάθι διεθνείς συμβάσεις», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου που επικαλέστηκε τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ότι το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με απλό μοίρασμα του χρόνου.

«Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα επιφέρει τομή σε ένα οικογενειακό δίκαιο που έχει μία παράδοση 40 ετών, ένα δίκαιο που θεσπίστηκε στο πνεύμα της νεωτερικότητας και στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία για το μεταπολιτευτικό κεκτημένο», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και σημείωσε ότι με τις διατάξεις μετατοπίζεται το κέντρο βάρους, από το παιδί στους γονείς.

«Μας λέτε ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο διαμάντι. Αλλά -όπως εξαντλητικά σάς απέδειξαν οι συνάδελφοί μου βουλευτές του ΚΚΕ- φέρατε κάρβουνο», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση σπεύδει και φέρνει το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου της γονικής μέριμνας, του χρόνου επικοινωνίας του παιδιού, διότι «έρχεται το βαθύτατα εξοντωτικό νομοσχέδιο για τον χρόνο εργασίας, έρχεται το νομοσχέδιο που θα τινάξει στον αέρα τα σπίτια των εργαζομένων». «Πείτε σε εκείνη τη μάνα που θα δουλέψει τρεις εβδομάδες συνεχόμενα, χωρίς Σαββατοκύριακα και δεν θα μπορεί να δει το παιδί της, γιατί αυτό έχει ανάγκη η επιχείρηση στην οποία εργάζεται», είπε χαρακτηριστικά η Λιάνα Κανέλλη.

Το συμφέρον του παιδιού είναι αόριστη νομική έννοια που εξειδικεύεται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, τόνισε μεταξύ άλλων, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, στην έκθεση της επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, που εισήχθη την Τετάρτη για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Η Επιστημονική Υπηρεσία επισημαίνει ότι χρήζουν αποσαφήνισης και ο όρος “εξίσου” στην άσκηση γονικής μέριμνας και ο χρόνος επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, στο 1/3 του συνολικού χρόνου, διότι μπορεί να οδηγήσει στην εναλλασσόμενη κατοικία.

«Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον συνεπιμέλειας εμφανίζουν καλύτερους δείκτες στη συμπεριφορά και την ψυχολογία τους, στις κοινωνικές τους σχέσεις, στις επιδόσεις τους. Ο διάλογος διεξήχθη με εντάσεις που αδικούν το νομοθέτημα αν και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό εκσυγχρονιστικό βήμα του οικογενειακού δικαίου», ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, η βουλευτής της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα.

«Ήταν αναγκαία μία μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο. Η μεταρρύθμιση του 1983 ήταν σπουδαία, που έβαλε τέλος σε αναχρονιστικές πρακτικές του παρελθόντος. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχει αλλάξει και ο ρόλος του πατέρα», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης και πρόσθεσε ότι βασικός άξονας του νομοσχεδίου είναι η καλλιέργεια κουλτούρας, συνεννόησης και συνεργασίας των γονέων.

«Ακούσαμε από την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλούν για ισχυρό λόμπι που ζήτησε τη στήριξη του πρωθυπουργού. Όμως, οι πλούσιοι δεν έχουν ανάγκη από αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Εμείς έχουμε διαφορετική κουλτούρα διαλόγου», τόνισε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ στο οικογενειακό δίκαιο, θυμίζοντας ότι τότε υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις. Ο βουλευτής είπε ότι η συνεπιμέλεια είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, αν και παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση έχει προβλήματα, επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθεί στους μπαμπάδες το δικαίωμα να μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο οποίος έχει θητεύσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπογράμμισε πως «υπάρχουν δυσκολίες να επιφέρεις τομές και μεταρρυθμίσεις σε τέτοια θέματα γιατί αγγίζουν όλη την κοινωνία» και απέδωσε εύσημα στην πολιτική ηγεσία, «γιατί με τόλμη αντιμετώπισαν ένα τόσο δύσκολο ζήτημα, όπως αυτό της συνεπιμέλειας». Ο βουλευτής, αν και αναγνώρισε ότι «ο ρόλος της μητέρας είναι κομβικός», υποστήριξε πως με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ο ισχύων νόμος δεν εφαρμόζεται σωστά αφού σε συντριπτικό ποσοστό η επιμέλεια ανατίθεται στη μητέρα, ανεξαρτήτων των ειδικών περιστάσεων για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. «Δεν γίνεται σε συντριπτικό ποσοστό 97% να θεωρούμε ότι οι πατεράδες είναι περίπου ανίκανοι να τους ανατεθεί η επιμέλεια. Κάτι δεν πάει καλά», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και τόνισε ότι αυτό το φαινόμενο έπληξε το συμφέρον του παιδιού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε προκλητικά τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και φορέων και «νομοθετεί μονομερώς». Ο κ. Μάρκου προειδοποίησε πως τα «γονεοκεντρικά» σημεία του νομοσχεδίου θα οδηγήσουν σε εντάσεις και δικαστικές προσφυγές και ενώ το ισχύον οικογενειακό δίκαιο προβλέπει ότι το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει την άσκηση γονικής μέριμνας και στους δύο γονείς και προβλέπει και την συνεπιμέλεια, χωρίς να είναι υποχρεωτική. Αναφερόμενος στο τεκμήριο του χρόνου επικοινωνίας, ο κ. Μάρκου είπε ότι η διάταξη δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες του παιδιού, ανοίγει τον δρόμο της ισόχρονης και εναλλασσόμενης κατοικίας και πρόσθεσε πως θα επηρεάσει και το ύψος της διατροφής. «Το πιο σημαντικό είναι η αίσθηση της συναπόφασης και η αίσθηση του παιδιού ότι έχει οικογένεια που λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι η ισότητα των γονέων δεν υπηρετεί πάντα το υπέρτερο συμφέρον του παιδιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος