Συνέντευξη Μητσοτάκη στο CNN: Σαφή μηνύματα στην Τουρκία – Τι είπε για εκλογές και ενεργειακή κρίση

Μπροστά στα νέα κύματα της λόγω και έργω αποχαλίνωσης της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, συνέστησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τις νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις και να ακολουθήσει την οδό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια γεωπολιτική κρίση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια εστία αναταραχής στην Ν.Α. Ευρώπη. Έχουμε υποχρέωση να λύσουμε τις διαφορές με την Τουρκία και ο μόνος δρόμος είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα φέρεται πάντα υπεύθυνα απέναντι στην Τουρκία. Το πεπρωμένο μας είναι να ζούμε μαζί γεωγραφικά. Ναι, είδαμε σοβαρές προκλήσεις τους περασμένους μήνες αλλά πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα υπηρετήσει τους συμπολίτες του καλύτερα αν επικεντρωθεί στην αναγέννηση της οικονομίας του, αντί την αναγέννηση των νέο-οθωμανικών φαντασιώσεων. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Και αυτό απλά δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

«Εκλογές το 2023»

Σε μία περίοδο πολιτικής αστάθειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τελευταίο παράδειγμα την κρίση στην Ιταλία, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε νέο μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, μέσα από την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

«Έχουμε σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα και δεσμεύτηκα δημόσια ότι θα ολοκληρώσουμε τη θητεία και θα κάνουμε εκλογές το 2023, στην λήξη της θητείας μας. Και όταν γίνουν πιστεύω ότι οι Έλληνες θα μας εμπιστευτούν ξανά. Δεν υπάρχει περίπτωση να ρίσκαρα την πολιτική σταθερότητα, για να κερδίσω πρόσκαιρο πολιτικό όφελος».

«Πρέπει να δράσουμε πριν από τον επερχόμενο χειμώνα, ώστε να δείξουμε όχι μόνο αλληλεγγύη, αλλά και αποτελεσματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός για το μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, απευθυνόμενος, ουσιαστικά, στους 26 ομολόγους του και τη θεσμική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνέχισε:

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο χρειαστεί. Ανακυκλώνουμε τα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ηλεκτρισμού προς τους λογαριασμούς, ώστε οι αυξήσεις να είναι λογικές. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Μειώνουμε κατά 90% το κόστος ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά, ώστε να μείνουν στο λογικό επίπεδο τιμολόγησης προ δύο ετών. Και τα δημόσια έσοδα βοηθούν. Και μπορούμε να το κάνουμε, γιατί η οικονομία μας έχει υπεραπόδοση επάνω πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και μας το επιτρέπει».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του τουρισμού και τα αποτελέσματα της εφετινής περιόδου, αναδεικνύοντας την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος