Συνέδριο Economist: Διάλογος για τη διεθνή ασφάλεια-Μήνυμα Πάιατ προς την Τουρκία (video)

Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ από το βήμα του συνεδρίου του Economist, τονίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα ατύχημα ή άλλο επεισόδιο στην περιοχή.

Ο κ. Πάιατ έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα να αποφέγυει κάθε προκλητική ενέργεια στην ΑΟΖ της Κύπρου και στη ΝΑ Μεσόγειο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, συνεχάρη τον Κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του στην πρωθυπουργία και είπε ότι το μόνο που μπορούμε να αναμένουμε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι η βελτίωσή τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία τις ενέργειες της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο.

Δεν προκαλούμε αλλά δεν θέλουμε και να μας προκαλούν, σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι Κύπριοι επιθυμούν τη συμμετοχή της Τουρκίας στην περιφερειακή συνεργασία που αναπτύσσεται στη ΝΑ Μεσόγειο, και ειδικότερα στον τομέα της Ενέργειας, αλλά η Άγκυρα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ σημείωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ευκαιρία με την οποία οι δύο πλευρές πρέπει να χτίσουν, αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Ο Κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως, για να σταθεί η Συμφωνία, θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι ουσιώδεις όροι της.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα θέσει τις προκλήσεις της Τουρκίας και στις συνομιλίες που θα έχει στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Σχετική είδησηΤζ. Πάιατ: Η Ελλάδα μετατράπηκε από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος