Μ. Βαρβιτσιώτης: H Eλλάδα αποφασισμένη και προετοιμασμένη να προασπίσει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Μήνυμα ότι η «Ελλάδα είναι ισχυρά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να προασπίσει για άλλη μια φορά τα ευρωπαϊκά σύνορα» σε περίπτωση που επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά στον Έβρο το 2020 με την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να το ξέρουν οι εταίροι μας και εκ των προτέρων να έχουν εκδηλώσει την συμπαράστασή τους». Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι με αφορμή την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα γίνει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η Ελλάδα θα θέσει για άλλη μια φορά τα «ζωντανά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την τουρκική προκλητικότητα, όσο και την ανάγκη αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα». Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία που έχει για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, το θέμα της Διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Όπως σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης «στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητήσουμε τα θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου στην Ένωση, θα συζητήσουμε για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και βέβαια θα συζητήσουμε για τη διεύρυνση της Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Για μας, ο ζωτικός χώρος των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να βρει οπωσδήποτε την πόρτα της Ευρώπης ανοιχτή. Αυτό θα συμβάλει στη σταθερότητα στη γειτονιά μας αλλά βέβαια θα αποτρέψει κι άλλες δυνάμεις από το να αποκτήσουν ισχυρό ρόλο και παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια τόσο σημαντικά για την ασφάλεια αλλά και για την οικονομική ευημερία μας. Για μας είναι σημαντικό, και στα πλαίσια της προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να ξαναθέσουμε άλλη μια φορά τα ζωντανά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την τουρκική προκλητικότητα όσο και την ανάγκη αλληλεγγύης σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, να επισημάνουμε ότι η εργαλειοποίηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως γίνεται σήμερα στα σύνορα της Λιθουανίας και της Πολωνίας, δεν πρόκειται να επηρεάσει άλλες πλευρές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια επανάληψη γεγονότων του παρελθόντος, όπως αυτά που ζήσαμε στον Έβρο το 2020, θα βρούνε την Ελλάδα ισχυρά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να προασπίσει για άλλη μια φορά τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι εταίροι μας και εκ των προτέρων να έχουν εκδηλώσει τη συμπαράστασή τους».

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος