Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για διορισμό διοικητή της ΕΥΠ

Συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας για την τοποθέτηση του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, με φόντο την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ανοίγοντας την αυλαία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για το το θέμα. Θα ακολουθήσει την Παρασκευή (26/8) η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και τη Δευτέρα 29 Αυγούστου στην ολομέλεια η συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής. Την ερχόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με την αντιπολίτευση να ζητά να κληθούν οι κ.κ. Κοντολέων και Δημητριάδη.

Με τη διαδικασία του απορρήτου που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση και διατύπωση γνώμης στον διορισμού του Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στην συνεδρίαση παρίσταται εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η ακρόαση του κ. Δεμίρη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι απόρρητη, με βάση το άρθρο 43Α του ΚτΒ που προβλέπει πως «οι συζητήσεις για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ είναι απόρρητες και οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο αυτό και μετά τη λήξη της θητείας τους». Αυτό σημαίνει πως τηρούνται μεν πρακτικά της συνεδριάσεως, αλλά αυτά δεν διανέμονται. Τα μέλη της Επιτροπής, οι βουλευτές και τα κόμματα έχουν πρόσβαση σε αυτά, μόνο όμως για ανάγνωση και να κρατήσουν σημειώσεις και όχι να λάβουν αντίγραφα.

Ο πρέσβης και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Μεσανατολική Πολιτική στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Αραβικών Σπουδών. Το διάστημα 1978- 1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος (εξωτερικός συνεργάτης) στην επιθεώρηση “Πολιτικά Θέματα” και ως διευθυντής σύνταξης στα περιοδικά “Computer Age”, “Plant”, “Equip”, “Αγροτική Περιουσία” Το 1981 εισήλθε στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ορκίστηκε Διπλωματικός Ακόλουθος το 1982. Μέχρι και το 1984 εργάστηκε ως Ακόλουθος και Γραμματέας Γ’ στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Το 1985 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Βαγδάτη. Το 1989 μετατέθηκε στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO.
To 1992 επέστρεψε στην Κεντρική Υπηρεσία, τοποθετούμενος στη Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου, αναλαμβάνοντας, το 1994, ως επικεφαλής, το τμήμα Κύπρου. Από το 1996 υπηρέτησε στην Ελληνική Πρεσβεία στη Λευκωσία, ως Σύμβουλος Α’ και Αναπληρωτής Επικεφαλής Αρχής / Επιτετραμμένος.
Το 2001 μετατέθηκε στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ε.Ε. αναλαμβάνοντας, διαδοχικά, τα καθήκοντα εκπροσώπου στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και τη διεύθυνση του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων της Αντιπροσωπείας. Επανήλθε το 2006 στην Κεντρική Υπηρεσία, αναλαμβάνοντας ως διευθυντής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων και προαγόμενος το 2007 σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β΄.
Τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκε στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης στη Ε.Ε. με καθήκοντα Εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας.
Το 2013 ορίστηκε ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και στον ‘Αγιο Μαρίνο και ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.
Το 2014 προήχθη σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α’. Tον Μάιο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε Διευθυντής στη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών μέχρι την 1.1.2018. Έχει παρασημοφορηθεί από τους Προέδρους της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μιλάει και γράφει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Εν τω μεταξύ, την στρατηγική τους ενόψει της προ ημερησίας συζήτησης των αρχηγών την Παρασκευή στη Βουλή χαράσσουν τα κόμματα, ενώ η χρονική διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων, είναι ένα από τα πεδία της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της χρονικής διεύρυνσης των παρακολουθήσεων. Το κυβερνών κόμμα θα τιμήσει την απόφασή του να δίνεται στην κοινοβουλευτική μειοψηφία η δυνατότητα να συστήνεται εξεταστική επιτροπή, τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν η επιτροπή να επικεντρωθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη.

Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί την κυβέρνηση στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική. Όπως τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αναστασία Σιμητροπούλου, “αν η Νέα Δημοκρατία νιώθει ότι δεν είναι ένοχη και ότι δεν προσπαθεί να συγκαλύψει την αντισυνταγματική και παράνομη παρακολούθηση, θα πρέπει να ψηφίσει το αίτημα για εξεταστική ως εισάγεται”.

Η Κουμουνδούρου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στη δρομολόγηση των εξελίξεων με την εξεταστική. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και θα καταψηφίσει τον κ. Δεμίρη για την ΕΥΠ.

Το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αναδεικνύοντας και την ανάγκη να συμπεριληφθούν και η υπόθεση της παρακολούθησης δημοσιογράφων και η υπόθεση “συνακροάσεων-υποκλοπών” στην έδρα της ΚΕ του κόμματος στον Περισσό, το 2016.
Η πρόταση της ΝΔ για μια δεκαετή επέκταση του χρόνου διερεύνησης της εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά και χωρίς στοιχεία, μοναδικό στόχο έχει να “πετάξει την μπάλα στην εξέδρα” για να βγει η κυβέρνηση της ΝΔ απ’ τη δύσκολη θέση του υπόλογου για όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί.

“Ναι” στη χρονική διεύρυνση λέει η Ελληνική Λύση, υπό προϋποθέσεις υποστηρίζει το ΜέΡΑ25.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος