Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα – Διευρύνει τη διπλωματία της η Ελλάδα (video)

Στα ανοιχτά της Λεμεσού βρίσκεται αγκυροβολημένο το γεωτρύπανο της Exxon Mobil εν όψει των ερευνών που αναμένεται να πραγματοποιήσει στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Περισσότερα από 350.000 εμβόλια δωρίζει η Ελλάδα σε Γκάνα και Γκαμπόν, τις οποίες επισκέπτεται από αύριο ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων της Ελλάδα με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Την ώρα που η αρμόδια επιτροπή στις Βρυξέλλες προετοιμάζει το έγγραφο με τη λίστα των πιθανών μέτρων κατά της Άγκυρας για τις τουρκικές παρανομίες στην Κύπρο, το γεωτρύπανο της Exxon Mobil βρίσκεται στα ανοιχτά της Λεμεσού, προκειμένου να πλεύσει εντός των επόμενων ημερών στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου και θα πραγματοποιήσει τις πρώτες ερευνητικές εργασίες.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου των Γενικών Υποθέσεων ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε στο διευθυντή Εξωτερικής Δράσης της Ένωσης την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει αποφασιστικά κατά της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια επανάληψη γεγονότων του παρελθόντος, όπως αυτά που ζήσαμε στον Έβρο το 2020, θα βρουν την Ελλάδα ισχυρά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να προασπίσει για άλλη μια φορά τα ευρωπαϊκά σύνορα” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Τα παράνομα κατοχικά στρατεύματα δεν πρόκειται να φύγουν από την Κύπρο επανέλαβε προκλητικά ο Ερσίν Τατάρ. “Αυτό είναι ένα όνειρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία και το σύνολο του τουρκοκυπριακού λαού αντιτίθενται σε αυτό” δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Σε Γκάνα και Γκαμπόν ο Νίκος Δένδιας

Την Γκάνα και την Γκαμπόν, δύο χώρες που αναλαμβάνουν από 1/1/2022 θέσεις μη μόνιμων μελών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισκέπτεται ο Νίκος Δένδιας, καθώς η ελληνική διπλωματία επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή της και στην υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ανωτέρω χώρες έχουν επικυρώσει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η ελληνική πλευρά να θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της ανάγκης σεβασμού και πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου από όλα τα κράτη.

Νωρίτερα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος