Συνάντηση Β. Γιούροβα- Π. Μαρινάκη στις Βρυξέλλες: Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης

Σύνοψη
  • Συνάντηση Β.Γιούροβα-Π.μαρινάκη στις Βρυξέλλες Η Β.Γιούροβα χαιρέτισε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και τα βήματα που έχουν γίνει από τις ελληνικές αρχές

Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βιέρα Γιούροβα είχε σήμερα (5/3) συνάντηση τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Παύλο Μαρινάκη στις Βρυξέλλες.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όπως αναφέρει σε δελτίο τύπου η Βιέρα Γιούροβα, ο κ. Μαρινάκης επιβεβαίωσε τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας για ένα κοινό πλαίσιο και δράση σε επίπεδο ΕΕ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, την Οδηγία κατά των SLAPPs, τη Σύσταση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων καθώς και την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου.

Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενίσχυση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και επίσης τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή των σχετικών συστάσεων σχετικά με τα μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνει ότι αμφότεροι αναγνώρισαν ότι ο νόμος για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αποτελεί ορόσημο που θα φέρει σημαντικές διασφαλίσεις για την προστασία της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων. Θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την ΕΕ προσθέτει.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρουσίασε λεπτομερώς τα νομοθετικά μέτρα που έλαβε η Ελλάδα με στόχο την αντιμετώπιση των συστάσεων της Επιτροπής, για παράδειγμα για την αύξηση της διαφάνειας της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Ανέφερε επίσης την αφαίρεση του άρθρου 362 που αφορά τη συκοφαντική δυσφήμιση από τον ποινικό κώδικα.

Συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή θα αναλύσει διεξοδικά τις πληροφορίες που παρέχονται ως μέρος της προετοιμασίας για την έκθεση για το κράτος δικαίου του 2024. Εξήγησε ότι η έκθεση για το κράτος δικαίου βασίζεται σε μια σειρά πληροφοριών και υπογράμμισε ιδιαίτερα το Παρατηρητήριο για τον Πλουραλισμό των Μέσων. Υπενθύμισε ότι τόσο η έκθεση για το κράτος δικαίου όσο και το Media Pluralism Monitor για την Ελλάδα τονίζουν μια σειρά ανησυχιών και κινδύνων σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους, την ασφάλειά τους και τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης. Εξήγησε ότι συζήτησε αυτά τα θέματα με τα ενδιαφερόμενα μέρη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται τώρα για τη διευκρίνιση σε επίπεδο ΕΕ της αλληλεπίδρασης μεταξύ της προστασίας δεδομένων και του κεκτημένου της ιδιωτικής ζωής, και της εθνικής ασφάλειας στο πλαίσιο της χρήσης λογισμικού παρακολούθησης λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα συμπεράσματα της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Pegasus.

Τέλος, η Βιέρα Γιούροβα εξέφρασε την προθυμία της να συζητήσει περαιτέρω όλα αυτά τα θέματα με την Ελλάδα και να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος