Συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του – Τι συζητήθηκε στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου

Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νικος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry. Κατά την συνάντηση τονίστηκε καταρχήν από αμφότερες πλευρές η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς την Κύπρο, για την στήριξη που παρέχουν στην Αίγυπτο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βασικό θέμα που εξετάσθηκε κατά την διμερή συνάντηση ήταν οι σχέσεις με την Τουρκία. Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ενδελεχώς στις τουρκικές παραβατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της πλέον πρόσφατης κατά την οποία σκάφη του τουρκικού λιμενικού κινήθηκαν ιδιαίτερα απειλητικά εναντίον σκαφών του ελληνικού λιμενικού, ενέργεια για την οποία σημειώνεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες να πραγματοποιηθεί έντονη διαμαρτυρία προς τις τουρκικές αρχές.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε από την πλευρά του στον δεύτερο γύρο των επαφών μεταξύ του Αιγυπτιακού και του τουρκικού ΥΠΕΞ και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι ένας βασικός όρος για την εξομάλυνση είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά την τριμερή συνάντηση μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, επαναλήφθηκε η εξαίρετη σχέση μεταξύ των τριών χωρών και υπογραμμίσθηκε η ανάγκη δημιουργίας μόνιμης γραμματείας, η οποία θα επιφορτιστεί  με την εφαρμογή των αποφάσεων των συνόδων κορυφής. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι η προσεχής τριμερής συνάντηση κορυφής, η οποία θα λάβει χώρα στην Ελλάδα τον προσεχή Οκτώβριο θα είναι η ένατη συνάντηση από το 2014, κάτι που υποδηλώνει τις τακτικές και στενές επαφές σε όλα τα επίπεδα.

Πέρα από τα προγράμματα τριμερούς συνεργασίας, έγινε επίσης συζήτηση για την στάση της Τουρκίας και τον ρόλο της στην Λιβύη. Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Συρία και στο Ιράκ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος