Α. Τσίπρας-Λ. Ράσμουσεν: Απαιτείται συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για το μεταναστευτικό (video)

Στις στενές σχέσεις της Ελλάδας με τη Δανία, ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως και στις διαχρονικά φιλικές σχέσεις των δύο λαών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Λόξε Ράσμουσεν, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε με τον Δανό ομόλογό του, τονίζοντας πως μέσα από τις διαφορές βρίσκεται κοινός τόπος συνεννόησης. Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στο σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να συμπαρασύρει όλες τις χώρες της Ευρώπης προς τα πάνω, ειδικά μπροστά στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι συμφώνησαν με τον κ. Ράσμουσεν πως απαιτείται μία συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του. Τόνισε δε πως για την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να δέχεται μεγάλη μεταναστών, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προώθηση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες στον τομέα της επανεισδοχής, μέσω συντονισμένης αξιοποίησης της συλλογικής επιρροής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών μελών.

Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση των διαδικασιών επανεγκατάστασης και την αναθεώρηση του Κανονισμού “Δουβλίνο” στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τον πρωθυπουργό της Δανίας για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, μέσα από τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας και προώθησης της σταθερότητας και ασφάλειας. «Αυτό ακριβώς το όραμα σταθερότητας και ασφάλειας κάναμε πράξη στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από την ιστορική συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράψαμε, το 2018, με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», επισήμανε.

Ο Δανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το μεταναστευτικό αποτέλεσε το βασικό θέμα κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Ράσμουσεν σημείωσε: “Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015, αλλά το μεταναστευτικό μας ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολεί και πολλές δεκαετίες ακόμη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σύστημα παροχής ασύλου, ώστε να αποφύγουμε νέα μεταναστευτική κρίση. Θέλουμε να υπάρξει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδοτήσαμε τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα με 200 εκατ. ευρώ”.

Επίσης, ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση της διαφοράς με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως είπε και τόνισε πως «μιλάμε για ιστορική προσπάθεια που συνέβαλε στη σταθερότητα της περιοχής. «Οφείλω να σας συγχαρώ για το πολιτικό θάρρος που επιδείξατε σε αυτήν υπόθεση» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο κ. Ράσμουσεν είπε πως «έδωσε και στους δυο μας την ευκαιρία να έχουμε σωστή κατανόηση των προβλημάτων, αφού η Δανία και η Ελλάδα είναι διαφορετικές χώρες».
«Οι χώρες μας και οι πολιτικές μας οικογένειες είναι διαφορετικές, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που απασχολούν και τις δυο χώρες» ανέφερε ο πρωθυπουργός της Δανίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος