Συνάντηση της υπ. Εργασίας με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ και της ΕΣΕΕ – Συνεχίζεται ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους

Σύνοψη
  • Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τον ΣΕΤΕ, τέθηκε η πιλοτική εφαρμογή από το φθινόπωρο, της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης

Με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) συνεχίστηκε σήμερα ο κύκλος διαλόγου που έχει ανοίξει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως και οι υφυπουργοί, Πάνος Τσακλόγλου και Κώστας Καραγκούνης, με το σύνολο των κοινωνικών εταίρων.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τον ΣΕΤΕ, τέθηκε η πιλοτική εφαρμογή από το φθινόπωρο, της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τα όποια ζητήματα προκύψουν κατά την εφαρμογή του μέτρου.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τον διάλογο απασχόλησαν επίσης ζητήματα, όπως η αξιοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αύξηση του κατώτατου μισθού με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η κάλυψη των αναγκών του τουριστικού κλάδου σε ανθρώπινο δυναμικό και οι μετακλήσεις εργατών. Επ’ αυτού, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε ότι επιδιώκεται συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να υπάρξει άμεση διασύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση.

Παράλληλα, στη συνάντηση που ακολούθησε, με την ΕΣΕΕ, η κα Κεραμέως καθόρισε ως προτεραιότητα την πιστή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στο λιανεμπόριο και έθεσε στη διάθεση της συνομοσπονδίας τις υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να συνδράμουν με κάθε δυνατό μέσο στην αντιμετώπιση πρακτικών δυσκολιών που τυχόν προκύψουν κατά τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου.

«Πιστεύουμε πολύ στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και επιδιώκουμε τη βέλτιστη εφαρμογή του μέτρου, με ταυτόχρονη επίλυση τυχόν πρακτικών ζητημάτων» σημείωσε η υπουργός.

Επιπλέον, επί τάπητος τέθηκε και ο καθορισμός επαρκών κατώτατων μισθών στο πλαίσιο ενσωμάτωσης της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Η κα Κεραμέως ανακοίνωσε μάλιστα, ότι αναμένει το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, η οποία έχει αναλάβει να εξετάσει το θέμα των κατώτατων μισθών, καθώς και την προώθηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να εκκινήσει η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο του νέου κοινωνικού συμφώνου εργασίας που έχει εξαγγείλει.

Από πλευράς υπουργείου, στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, ‘Αννα Στρατινάκη και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης.

Τον ΣΕΤΕ εκπροσώπησαν, ο πρόεδρος του συνδέσμου, Γιάννης Παράσχης, οι αντιπρόεδροι, Γιάννης Χατζής, Λύσανδρος Τσιλίδης, Ευτύχιος Βασιλάκης, Μανώλης Γιαννούλης, Καλλίνικος Καλλίνικος, ο σύμβουλος του συνδέσμου, Αλέξανδρος Θάνος, ο γενικός διευθυντής στο Ινστιτούτο του συνδέσμου, Ηλίας Κικίλιας και ο νομικός σύμβουλος, Νίκος Ζωητός.

Την ΕΣΕΕ εκπροσώπησαν, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Γιώργος Καρανίκας, ο αντιπρόεδρος, Σπύρος Γεροντίτης, ο γενικός γραμματέας, Νίκος Μπόνης και ο νομικός σύμβουλος, Αντώνης Μέγγουλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος