Συνάντηση Ν. Δένδια – Σ. Λαβρόφ: Η Ρωσία στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου (video)

Στροφές στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα ανεβάζει η Αθήνα μπροστά στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας και τη σωρεία ανυπόστατων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Μπορεί το ουκρανικό να βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Λαβρόφ στη Μόσχα, ωστόσο ο Έλληνας υπουργός έθεσε τις ανυπόστατες αιτιάσεις στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που παρακολούθησαν τις κοινές δηλώσεις.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας: «Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη προφανώς το γεγονός ότι η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη σε άλλο σημείο, θέτει ανυπόστατες και παράνομες αξιώσεις έναντι της Ελληνικής κυριαρχίας.  Η Ελλάδα ακολουθεί την πάγια πολιτική της. Τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, αλλά μόνο υπό όρους του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

«Θέλω να εκφράσω τη θέση της Ρωσίας για τη διευθέτηση των διαφορών, σαν και αυτών που έχουν Ελλάδα και Τουρκία, σε σταθερή βάση, στη βάση των συμβάσεων του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών που υπάρχουν σε αυτές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με την τουρκική εμμονή να ζητείται αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η σχετική συμφωνία αφορούσε την Σοβιετική Ένωση, τονίζοντας πως: «Έχει εκδώσει casus belli, μια απειλή πολέμου. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον άλλης χώρας, της Ελλάδας, αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα τα οποία προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές. Η Συμφωνία για την αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων αφορούσε όχι την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της τότε Σοβιετικής Ένωσης».

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζητά από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σοϊλού, που κατηγόρησε την Ελλάδα για «ανοχή στην τρομοκρατία», να ανασκευάσει.

«Όσα αναφέρονται στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών που συσχετίζουν την Ελλάδα με τρομοκράτες αποτελούν μυθεύματα και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ευκαιρία να κατηγορήσει και πάλι την Ελλάδα βρήκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του στις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Η αντίσταση με όπλα απέναντι σε όσους προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα, τρυπώντας τις βάρκες τους και μερικές φορές πυροβολώντας, είναι συμπεριφορά που δεν αρμόζει στην πραγματικότητα και δεν πρέπει να γίνεται, είναι απαράδεκτη από άποψη διεθνούς δικαίου, ανθρωπιστικών αξιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το υπουργείο Μετανάστευσης είχε δώσει νωρίτερα στη δημοσιότητα βίντεο ντοκουμέντο από παρενοχλήσεις τουρκικών ακταιωρών σε ελληνικά σκάφη κοντά σε Κω, Λέσβο. Τα βίντεο δόθηκαν προς απάντηση σε ξένα μέσα που κατηγορούν την Ελλάδα για βίαιες επαναπροωθήσεις.

«Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα την αξία της ανθρώπινης ζωής και να διερευνήσει τις καταγγελίες που γίνονται από ξένα ΜΜΕ και σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα τελευταία επτά χρόνια η Ελλάδα παρείχε ασφάλεια σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Στο Μόναχο

Μια εγκάρδια χειραψία και συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης του Μονάχου,ενώ συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών, με επικεφαλής τον Γερουσιαστή Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς ο πρωθυπουργός τόνισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως η άμυνα και οι επενδύσεις. Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής 3+1 που προβλέπει ο Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας.

Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι μεταξύ των Αμερικανών κοινοβουλευτικών ήταν ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος θεωρεί προτεραιότητα την οικοδόμηση σχέσεων με την χώρα μας. Επίσης δυο πολύ επιφανείς γερουσιαστές ο Κρις Κούνς και ο Τζο Λίμπερμαν.

Διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, θα εμπεδώσει περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβασέφσκι και με την Πρόεδρο του Κοσόβου, Βγιόσα Οσμάνι.

Από τα απρόοπτα ήταν η καθυστέρηση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπέντζαμιν Γκαντζ και έτσι οι δυο άνδρες περιορίστηκαν σε μια θερμή χειραψία.

Σημαντικές διπλωματικές συγκλίσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας

Όπως έγινε ξανά αντιληπτό και σήμερα η Ρωσία, ούσα μια χώρα που έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, στηρίζει την ελληνική θέση ότι η εν λόγω Σύμβαση είναι η μοναδική βάση επίλυσης των διμερών διαφορών με την Τουρκία. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές- τελευταία ήταν στο τέλος του 2021- που ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρει ρητά ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Σταθερή παραμένει και η θέση της Μόσχας για το Κυπριακό, στη λύση δηλαδή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Έκανε εντύπωση η αναφορά του Νίκου Δένδια στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 και τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης που συνδέεται με την Σοβιετική Ένωση

Πέρα από τα ισχυρά επιχειρήματα για τη στρατιά του Αιγαίου και το casus belli, ο υπουργός Εξωτερικών έριξε άλλο ένα χαρτί στο τραπέζι. Πράγματι λόγω του ελληνικού εμφυλίου βρισκόταν τότε σε εξέλιξη η Σοβιετική Ένωση απαίτησε να μην στρατιωτικοποιηθούν τα Δωδεκάνησα, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα τα πλοία της να περνούν από τα διεθνή ύδατα της περιοχής. Αλλά αυτά είναι Ιστορία, έχουν περάσει άλλωστε παραπάνω από70 χρόνια έκτοτε και οι συνθήκες είναι παντελώς διαφορετικές.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Γεωργία Σκιτζή, Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος