Συνάντηση Ν. Δένδια με τον Σ. Σούκρι στο Κάιρο – Στο επίκεντρο η διμερής συνεργασία & οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, συναντήθηκε στο Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Πέμπτη, στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας για εκεχειρία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.  Ο κ. Δένδιας εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

«Συζητήσαμε για τη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου και τις εξελίξεις στην περιοχή, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη και την Ιορδανία» ανέφερε, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Σάμεχ Σούκρι, ο κ. Δένδιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα τη χαρά σήμερα να επισκεφθώ για άλλη μία φορά το Κάιρο – τέταρτη φορά νομίζω τους τελευταίους τρεις μήνες – και να έχω μία νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον φίλο μου Sameh Shoukry.

Συζητήσαμε για την ευρύτερη κατάσταση στην περιοχή. Είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις επαφές μου με τον Gabi Ashkenazi, τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, και με τον Ayman Safadi, τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών στο Αμμάν προχθές.

Ο ίδιος με ενημέρωσε για τις δικές τους – του Προέδρου Sisi και του ιδίου – επαφές στο Παρίσι και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η αιγυπτιακή πλευρά για την κατάπαυση του πυρός.

Εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Η Αθήνα διατηρεί ανοιχτή γραμμή τόσο με το Τελ Αβίβ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά και κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ενδελεχώς για τις επαφές του τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ παράλληλα είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Κροατίας και της Σλοβακίας.

Επίσης, είχε επανειλημμένα τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας.

Κάιρο: Ισχυροί δεσμοί Ελλάδας – Αιγύπτου

Έμφαση στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας – Αιγύπτου έδωσε το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, αναφερόμενο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι.

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Χάφεζ, δήλωσε ότι οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών τόνισαν τη σημασία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε πολιτικό, στρατιωτικό και εμπορικό επίπεδο, καθώς και στον ενεργειακό τομέα.

Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι κ.κ. Σούκρι και Δένδιας συζήτησαν τις ραγδαίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και τη θέση της Αιγύπτου που αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της κρίσης και στις έντονες προσπάθειες και επαφές για να επιτευχθεί άμεσα εκεχειρία.

Το Κάιρο επισημαίνει ότι η εν λόγω σύγκρουση ωφείλεται και στην απουσία πραγματικής προοπτικής για την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία απαιτεί την εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών για την εκ νέου έναρξη της πορείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής πλευράς.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντήλλαξαν απόψεις σε περιφερειακά ζητήματα, στη Λιβύη και γενικότερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό μεταξύ τους στα θέματα αυτά.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος