Συνάντηση Ν. Δένδια με Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ

Τις προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικων Νίκος Δένδιας με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ, υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, καθώς και η προσεχής μετάβαση του υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκε η επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον που αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων εβδομάδων και να λειτουργήσει ακόμα πιο ενισχυτικά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ταξιδέψει εκτός απροόπτου στις ΗΠΑ εντός του Οκτωβρίου.

Πέραν της Συμφωνίας, ο κ. Δένδιας και οι κ.κ. Μέρφι και Όσοφ συζήτησαν ενδελεχώς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τις προοπτικές που διανοίγονται στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τα ενεργειακά ζητήματα με απώτερο στόχο τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο.

Βλέπουμε την παρουσία σας εδώ ως ένδειξη της τεράστιας σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης. “Η παρουσία σας εδώ έρχεται, σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την περιοχή και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τη στρατηγική διμερή συνεργασία μας», τόνισε χαρακτηριστικά. «Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, την οποία εκτιμώ ότι θα υπογράψουμε κατά την επερχόμενη επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Όπως επεσήμανε, σήμερα οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην περιοχή και την κατάσταση στη Μεσόγειο και να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον.

Ο κ. Δένδιας ξενάγησε τους δύο γερουσιαστές στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στάθηκε μπροστά από την ιστορική φωτογραφία που απεικονίζει τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1944 κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.

Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια είχε συνάντηση με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μανγκούς, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Λιβύη και την ελληνική στήριξη.

Οι δύο Αμερικανοί γερουσιαστές κ.κ. Μέρφι και Όσοφ συναντώνται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος