Συνάντηση Ν. Δένδια – Γ. Κασουλίδη: Σταθερή η θέση Ελλάδας – Κύπρου για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας

Array

Με φόντο την τουρκική προκλητικότητα, στη Λευκωσία βρίσκεται σήμερα ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του, Γιάννη Κασουλίδη. Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, και συντονίζουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού, σε Κύπρο και Αιγαίο.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, μιας λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως καταγράφεται στις αποφάσεις του ΣΑ των ΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.

Αθήνα και Λευκωσία απορρίπτουν και καταδικάζουν, είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός, οποιαδήποτε πρόταση περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, με τον Νίκο Δένδια να καταδικάζει κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα επίθεση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Αθήνας, καθώς και για την προαναγγελία του Τούρκου υπουργού ότι η Άγκυρα θα αποστείλει νέα επιστολή αμφισβήτησης της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου προς τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και προς την ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η προ μηνών επιστολή της Ελλάδας με την οποία αποδομούνται τα τουρκικά επιχειρήματα είναι υπερεπαρκής, η Αθήνα δεν πρόκειται να μπει σε μια αέναη αντιπαράθεση δια επιστολών, αλλά αν υπάρξει κάτι νέο από την τουρκική πλευρά, αυτό δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση ότι στις 9 Αυγούστου το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο βγαίνει στη Μεσόγειο. Το γεγονός ότι οι ακριβείς συντεταγμένες θα ανακοινωθούν εκείνη την ημέρα από τον Τούρκο πρόεδρο προκαλεί, ευλόγως, ανησυχία τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Λευκωσία. Απαντώντας σχετικά ο Κύπριος ΥΠΕΞ Γιάννης Κασουλίδης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει πιθανές λύσεις σε περίπτωση που το γεωτρύπανο εισέλθει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί τις δύο κομβικές συναντήσεις που θα έχει αύριο ο Νίκος Δένδιας, στην Αθήνα με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και την ίδια μέρα στο Παρίσι με τη νέα ομόλογό του Κατρίν Κολονά. Και στις δύο συναντήσεις θα τεθεί το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Αποστολή: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος