Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν: Το παρασκήνιο του κρίσιμου τετ α τετ στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου

Σε μια ταραγμένη περίοδο με εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες και ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 16 Μαΐου θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για μια κρίσιμη συνάντηση. Την πρώτη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει στην δήλωση της η εκπρόσωπος τύπου του κ. Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι, ο αμερικανός πρόεδρος «ανυπομονεί να υποδεχτεί» τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όλο το παρασκήνιο της συνάντησης Μπάιντεν – Μητσοτάκη

Μια συνάντηση στην οποία η κυβέρνηση επενδύει πολλά σε πολιτικό επίπεδο, ενώ έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και η οποία στο παρασκήνιο προετοιμαζόταν εδώ και καιρό αλλά πήγε πίσω λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά είχε δώσει εναλλακτικές ημερομηνίες εντός του Μαΐου και τελικά συναποφασίστηκε η 16η για το τετ α τετ των δύο ηγετών.

Μεταξύ άλλων στην ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη – Μπάιντεν αναμένεται να βρεθούν:

·  Ο πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της.

· Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο: Αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

· Επισφράγιση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας: Οι σχέσεις στο καλύτερο σημείο σε υψηλό επίπεδο- συμφωνία αμυντικής συνεργασίας 2 χωρών.

· Νέες επενδύσεις: Αμερικανικοί κολοσσοί επενδύουν ισχυρά κεφάλαια – διεύρυνση

· Ενεργειακά projects: αγωγός EastMed, ηλεκτρική διασύνδεση μέσω Euro Asia Interconnector] ο ρόλος του LNG αναβαθμίζεται – ΗΠΑ

Οι σταθμοί στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα έχει αρκετούς σταθμούς. Στις 16 στο οβάλ γραφείο θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για πρώτη φορά δια ζώσης. Αμέσως μετά και με την ευκαιρία του εορτασμού των 201 ετών από την ελληνική επανάσταση, θα υπάρξει μια διευρυμένη εκδήλωση με τη συμμετοχή και της Ομογένειας.

Εκείνες τις ημέρες θα έχει αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Ελληνοαμερικάνος και στενός φίλος του Τζο Μπάιντεν, Τζορτζ Τσούνης. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και άλλες πολιτείες το Σικάγο στις 22 Μαΐου όπου θα εορταστεί η εθνική μας επέτειος και τη Βοστώνη στις 23 κεντρικός ομιλητής Πανεπιστήμιο Βοστώνης, – θα έχει επαφές με την ομογένεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος