Συνάντηση Μητσοτάκη με Μελόνι: Οι συμφωνίες για σιδηρόδρομο και ενέργεια – Επί τάπητος οι γεωπολιτικές εξελίξεις

Οι προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι ελληνοϊταλικές σχέσεις στην οικονομία, τις υποδομές, την ενέργεια και το εμπόριο τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι στη Ρώμη. Υπογράφηκε συμφωνία 2 δισ. για τον διπλασιασμό της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών και μνημόνιο συνεργασίας για επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Νέα σελίδα στην συνεργασία της Αθήνας με την Ρώμη άνοιξαν οι διευρυμένες συνομιλίες του Πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι και η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζόρτζια Μελόνι ανέδειξαν την κοινή οπτική και στρατηγική των δύο χωρών σε θέματα-αιχμή στον ευρωπαϊκό ορίζοντα, όπως η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, το Ουκρανικό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σημείο αναφοράς αποτελεί το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ιταλικού κρατικού ομίλου των σιδηροδρόμων, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train, για την αναβάθμιση των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Με δεδομένη τη σειρά επενδύσεων του ελληνικού κράτους για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος δεσμεύτηκε να προβεί σε επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ για:

  • Την αγορά συνολικά 23 τρένων, οκτώ υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου.
  • Τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών.

Επίσης, ο ιταλικός όμιλος Ferrovie dello Stato έχει υποχρέωση να επενδύσει σε ενα υπερσύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης και δεσμεύεται να υλοποιήσει αυτά που προβλεπόταν στο νομοσχέδιο για τα συστήματα ασφαλείας. Η ελληνικη δέσμευση είναι να προχωρήσουν οι επενδύσεις στο δίκτυο.

Οι δεσμεύσεις του ομίλου θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.

Αξίζει αν σημειωθεί και το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW. Καθώς η Ελλάδα αυξάνει την εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύ, ειδικά μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, αναβαθμίζει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Κοινή Διακήρυξη

Τα μηνύματα που εξέπεμψε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Αθήνας – Ρώμης

Οι σχέσεις Ελλάδας είναι πολύ στενές, όπως επιβεβαιώθηκε από τον αριθμό συμφωνιών που έγραψαν οι δύο πλευρές στη διάρκεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

«Νομίζω πως το γεγονός ότι οι δύο μεσογειακές χώρες του Νότου στέλνουν ένα τέτοιο μήνυμα και μεταφέρουν ένα διαφορετικό κλίμα και αέρα στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης, είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διπληματικός συντάκτης του ΕΡΤNews, Νίκος Μελέτης.

Σιδηρόδρομοι και ενέργεια πάντως ήταν τα δύο θέματα που ξεχώρισαν. Το Μνημόνιο Συνεργασίας για τους σιδηροδρόμους είναι σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο για την ασφάλεια των επιβατών – που είναι το πρώτιστο – αλλά και διότι έτσι δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσει η Ελλάδα ένα αξιόπιστο σιδηροδρομικό δίκτυο που είναι αναγκαίο για τη συμμετοχή της σε οποιοδήποτε διευρωπαϊκό ή διηπειρωτικό ακόμα διάδρομο και δίκτυο, όπως είναι ο IMEC που συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη.

Αναφορικά με την ενέργεια, υπάρχει συνεργασία ενεργειακή επί μακρόν με την Ιταλία. Η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως παραγωγού και εξαγωγέα καθαρής ενέργειας καθώς και του κομβικού ρόλου που έχει η χώρα για τη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ήταν κοινή η αντίληψη των δύο πλευρών, ότι πρέπει να υπάρξει φύλαξη συνόρων, αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών και αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πράγμα που δεν μπορεί να το παραβλέψει η Ευρώπη από δύο χώρες που δέχονται μεγάλη πίεση των μεταναστευτικών ροών» ανέφερε ακόμη ο διπλωματικός συντάκτης του ΕΡΤNews.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας, ήταν ότι όποια χώρα εμπλακεί στην ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να συμμερίζεται και να εξυπηρετεί την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρείται σαφής υπαινιγμός προς την Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί τη συνεργασία ιταλικών και τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών για να περάσει από το παράθυρο και χωρίς όρους την ευρωπαϊκή άμυνα.

«Κρατάω επίσης την αναφορά του Πρωθυπουργού για την ανάγκη διατήρησης των διατλαντικών σχέσεων. Κι αυτό το λέει σε μια πολιτικό η οποία έχει στενή σχέση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας συγχρόνως ο κ. Μητσοτάκης την ανάγκη ευρωπαϊκής ενότητας.

Και νομίζω ότι μετά τη σημερινή συνάντηση στη Ρώμη και τη συνάντηση που θα έχει αύριο στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός με τον καγκελάριο Μερτς, γίνονται τα πρώτα σημαντικά βήματα για την ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή την αναδιάταξη των κινήσεων που γίνεται στο γεωστρατηγικό σκηνικό».

Αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος, Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης, Γεωργία Σκιτζή

Σχετική είδηση

Κ. Μητσοτάκης: Συμφωνία με την Ιταλία για επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ σε νέα τρένα και αμαξοστάσια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος