Συνάντηση Μηταράκη με Σοϊλού την Τρίτη – Εκνευρισμός Ερντογάν για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη και τα Rafale

Υπό τη σκιά του περιστατικού με το φορτηγό – πλοίο υπό τουρκική σημαία, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης επισκέπτεται την Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τα θέματα μετανάστευσης, Σουλεϊμάν Σοϊλού, το απόγευμα της Τρίτης. Ενοχλημένος για την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη και την αγορά των Rafale από την Αθήνα εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Μάλιστα, δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του για τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ και ολοκλήρωσε την εμπρηστική του ρητορική, αυτή τη φορά, με αφορμή τη συμμετοχή της χώρας μας στη διάσκεψη του Παρισιού για τη Λιβύη.

Εκνευρισμό εξακολουθούν να προκαλούν στην Άγκυρα οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με ΗΠΑ και Γαλλία, κάτι που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έκρυψε στις συναντήσεις του με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν στη Σύνοδο G20 της Ρώμης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παρευρεθεί σε μια διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι, εάν συμμετάσχουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ.

«Ο Μακρόν μου πρότεινε να συμμετάσχουμε στη Διάσκεψη του Παρισιού (σ.σ. για τη Λιβύη) και μου πρόσφερε την θέση της συμπροεδρίας. Όμως του είπα ότι στη Διάσκεψη αυτή έχουν προσκληθεί χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η “Νότια Κύπρος” και ότι με την συμμετοχή αυτών των χωρών δεν μπορούμε να λάβουμε μέρος εμείς», σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Έκδηλη είναι η τουρκική δυσαρέσκεια κυρίως για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη.

Δημοσιογράφος που συνόδευε τον Τούρκο πρόεδρο ανέφερε πως ο Ερντογάν ρώτησε (τον Μπάιντεν) τι είναι αυτό που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη και του είπε ότι «μια τέτοια βάση εκεί μας ανησυχεί, ανησυχεί σοβαρά το λαό μας».

«Ο κ. Μπάιντεν έθεσε μια σειρά από ζητήματα στον κ. Ερντογάν, που αφορούν την οπτική και τη σκοπιά που οι Η.Π.Α. βλέπουν την παρουσία και την πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Από τη δική μας πλευρά, έχουμε καταστήσει πολλές φορές σαφείς τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά την παραβατικότητα, την προκλητικότητα και την τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της τουρκικής κοινής γνώμης, μεσούσης μιας γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας και με την τουρκική λίρα να συνεχίζει τον κατήφορο, ο Τούρκος πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε για την αγορά των αεροσκαφών Ραφάλ από την Αθήνα.

Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι ανέφερε στον Μακρόν τα εξής: «Του είπα ότι αυτοί (οι Έλληνες) σε κοροϊδεύουν, αυτοί δεν έχουν λεφτά. Ξέρω ότι χρωστάνε 400 δισ. ευρώ μόνο στη Δύση». Ο Γάλλος πρόεδρος του απάντησε ότι «οι Έλληνες έχουν λεφτά» και ο Ταγίπ Ερντογάν το σχολίασε ως «όλα για το χρήμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να μετατρέψει τα διμερή προβλήματα σε αμερικανο-τουρκικά.

«Από την αρχή της χρονιάς οι παραβιάσεις της Ελλάδας με ναυτικά και εναέρια μέσα έχουν φτάσει στις 2.061. Οι προσπάθειες της Ελλάδας για δημιουργία συμμαχιών και εξοπλισμών μέσα στο ΝΑΤΟ και η στάση της για δημιουργία συμμαχίας εντός της συμμαχίας βλάπτει τόσο το πνεύμα αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις» υπογράμμισε η Πινάρ Καρά.

«Δείχνει αυτό που εκτιμούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς και του εξοπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων είναι κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία και εκνευρισμό στην άλλη πλευρά» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης της προέδρου της Δημοκρατίας για τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Συνάντηση Μηταράκη – Σοϊλού την Τρίτη

Υπό τη σκιά του περιστατικού με το φορτηγό – πλοίο υπό τουρκική σημαία πραγματοποιείται η επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τα θέματα μετανάστευσης Σουλεϊμάν Σοϊλού την Τρίτη στις 17:00.

Ο Έλληνας υπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Το γεγονός ότι η Άγκυρα αρνήθηκε να δεχθεί την επιστροφή του φορτηγού- πλοίου σε τουρκικό λιμάνι, καθιστά νεφελώδη την ατμόσφαιρα της επίσκεψης.

Στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο ανδρών θα βρεθούν, όπως επισημαίνεται, οι προκλήσεις που απορρέουν από τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας.

Όσον αφορά στο πρώτο σημείο, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο ζήτημα της αντιμετώπισης πιθανών νέων μαζικών μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποχώρηση των Αμερικανών τον Αύγουστο, για το θέμα των πιθανών μαζικών ροών είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικώς ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία όλους αυτούς του μήνες να απειλεί εμμέσως πλην σαφώς την Ευρωπαϊκή Ένωση με νέα μεταναστευτικά κύματα.

Όσον αφορά στη συνεργασία ΕΕ- Τουρκίας, η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί γύρω από την Κοινή Δήλωση του Μαρτίου 2016 η οποία κατά γενική ομολογία μπορεί να είναι ακόμα ενεργή, αλλά επί της ουσίας δεν εφαρμόζεται, καθώς η Άγκυρα αφενός δεν δέχεται επιστροφές στο έδαφός της ατόμων που οι αιτήσεις ασύλου τους στην Ελλάδα έχουν απορριφθεί τελεσίδικα και αφετέρου, όπως αποδείχτηκε από το περιστατικό με το φορτηγό- πλοίο που απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια, δεν δίνει ιδιαίτερη βάση στην καταπολέμηση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.

Χαρακτηριστικό και ίσως κορυφαίο παράδειγμα της τουρκικής αρνητικότητας αποτελεί, επίσης, το αίτημα που έχει πραγματοποιήσει εδώ και μήνες η Αθήνα για την επιστροφή στην Τουρκία περίπου 1.800 ατόμων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί οριστικά, αλλά η Άγκυρα αρνείται να δεχθεί στο τουρκικό έδαφος.

Από τον Μάρτιο του 2016 έως και τις αρχές του 2020 και παρά την Κοινή Δήλωση περισσότεροι από 140.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στα ελληνικά νησιά. Τον δρόμο της επιστροφής από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία είχαν πάρει μόλις 2.100 άτομα.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Αποστολή στην Άγκυρα: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος