Συνάντηση Μηταράκη με Σοϊλού – Στο «τραπέζι» μεταναστευτική κρίση & ενίσχυση συνεργασίας Τουρκίας – ΕΕ

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης στην Άγκυρα το απόγευμα της Τρίτης, στη σκιά του περιστατικού με το φορτηγό πλοίο που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα με περισσότερους από 380 πρόσφυγες και μετανάστες. Στην πρώτη θέση της ατζέντας βρίσκεται η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται οι προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης και συγκεκριμένα η διαχείριση ενός πιθανού νέου και κυρίως μαζικού κύματος προσφύγων και μεταναστών από το ταλανιζόμενο – υπό την κατοχή των Ταλιμπάν – Αφγανιστάν.

Οι Τούρκοι ήδη από το καλοκαίρι προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, συνεχίζοντας μάλιστα και την ανέγερση ενός πολύ μεγάλου τείχους 1.200 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα της χώρας.

Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος κι έχει εργαλειοποιήσει στο παρελθόν το μεταναστευτικό κατά της Ελλάδας, καθιστά απρόβλεπτο και το μέλλον, κυρίως όσον αφορά στο πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που πράγματι από ένα σημείο και μετά αρχίσουν να φθάνουν μαζικές ροές ανθρώπων από το Αφγανιστάν στο τουρκικό έδαφος.

Η Αθήνα αναζητεί ένα μίνιμουμ συναντίληψης για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο άλλωστε συζητήθηκε τηλεφωνικώς το καλοκαίρι σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μηταράκης θα θέσει στον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών και το θέμα της Κοινής Δήλωσης του Μαρτίου 2016 μεταξύ ΕΕ- Άγκυρας. Πρόκειται για μια συμφωνία που είναι μεν σε τυπική ισχύ, αλλά επί της ουσίας έχει απενεργοποιηθεί από την πλευρά της Τουρκίας.

Πρώτον, διότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται επιστροφές ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί οριστικά από την Ελλάδα στο έδαφός της. Υπενθυμίζουμε το αίτημα της Αθήνας για επιστροφή 1.900 ατόμων, ένα αίτημα που εκκρεμεί εδώ και μήνες.

Δεύτερον, όπως αποδείχθηκε από το περιστατικό με το φορτηγό πλοίο το οποίο αναχώρησε από τα τουρκικά παράλια, οι αρχές της γείτονος δεν κάνουν αυτά που οφείλουν για να διαλύσουν τα δίκτυα των λαθροδιακινητών.

Αποστολή στην Άγκυρα: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος