Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Κ. Χατζηδάκη: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην απολιγνιτοποίηση (video)

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση διατύπωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των επαφών για την αξιολόγηση του πρώτου εξαμήνου στο έργο των υπουργείων.

“Είμαστε πρωτοπόροι στην Ε.Ε. στην απολιγνιτοποίηση, οι περιοχές που θίγονται θα έχουν τη στήριξή μας, πρόοδος στην περιβαλλοντική αδειοδότηση – σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Να σταθώ επίσης ιδιαίτερα στη σημασία που αποδίδω στα σχέδια που αφορούν την ηλεκτροκίνηση, στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας -ειδικά για την αναβάθμιση του κτιριακού μας αποθέματος, προγράμματα που έχουν αγκαλιαστεί από ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τα ζητήματα χωροταξίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “γίνεται πάρα πολύ σημαντική δουλειά ώστε να οργανώσουμε το όντως προβληματικό καθεστώς χρήσεων γης το οποίο κληρονομήσαμε. Σημαντική δουλειά γίνεται στον τομέα του περιβάλλοντος, στη δασική νομοθεσία και φυσικά στα απορρίμματα, όπου έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους -υπό την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας- για το πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς έρχεται από το παρελθόν”.

Στο πλαίσιο της τακτικής αποτίμησης του κυβερνητικού έργου και του προγραμματισμού μελλοντικών δράσεων, τέθηκαν επί τάπητος στην σύσκεψη, κρίσιμα ζητήματα προς αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και αναζητήθηκαν τρόποι επίλυσης προβλημάτων που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη.

Δεδομένου ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, ξεκίνησε η εκπόνηση σημαντικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων στη Δυτική Μακεδονία και στον Δήμο Μεγαλόπολης, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχημένη μετάβασή τους στη μετα-λιγνιτική εποχή. Το masterplan θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου και θα αποσκοπεί στην κινητοποίηση επενδύσεων έως 4,4 δισ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι έγιναν βήματα για τη διάσωση της ΔΕΗ. Το μοντέλο διακυβέρνησης της εταιρείας εκσυγχρονίστηκε και καταργήθηκαν οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ που είχαν συμβάλλει στην οικονομική εξαθλίωσή της. Για την άρση των ευρύτερων στρεβλώσεων που επικρατούν στην αγορά υλοποιούνται επτά σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η ΔΕΠΑ και η εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ.

Στο επίπεδο των χρήσεων γης και του χωροταξικού σχεδιασμού αναφέρθηκε ότι έχει επιταχυνθεί η κτηματογράφηση και θεσπίστηκε ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης για τη συγκέντρωση γεωχωρικών δεδομένων, που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και για επίδοξους επενδυτές.

Ειδική μνεία έγινε για τη στήριξη περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως ο Μάτι. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την πυρόπληκτη ζώνη έχει ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και θα παραδοθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Κ. Χατζηδάκη: Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην απολιγνιτοποίηση (video)

Από την πλευρά του ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε: “Να κάνουμε πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη. Προσπαθούμε να μιλήσουμε με το έργο μας. Σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την ανάπτυξη.

Στην εισήγησή του προς τον πρωθυπουργό, ο Κ. Χατζηδάκης είπε μεταξύ άλλων: “Ο προγραμματισμός για όλο το 2020, που περιλαμβάνει 61 συγκεκριμένες δράσεις. Αν τις διαιρέσουμε χρονικά είναι περίπου μία για κάθε έξι μέρες, γεγονός που υπογραμμίζει και το τεράστιο βάρος της δουλειάς που έχουμε να σηκώσουμε. Μεταξύ των άλλων μιλάμε για 7 ιδιωτικοποιήσεις. Έχουμε ουσιαστικά τα 2/3 των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Μιλάμε για δύο σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις στους αμέσως επόμενους μήνες. Ένα μεγάλο νομοσχέδιο για το περιβάλλον και ένα άλλο μεγάλο νομοσχέδιο για τη χωροταξία, τα οποία επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα της ζωής. Αλλά από την άλλη πλευρά να μην αγνοήσουν και τον παράγοντα ανάπτυξη και επενδύσεις. Ιδιαίτερο βάρος στο σχεδιασμό μας έχει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς παρά τις διακηρύξεις της προηγούμενης κυβέρνησης είμαστε 24οι στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανακύκλωση και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν είναι πια μόνο θέμα ποιότητας ζωής, είναι θέμα πολιτισμού και εθνικού φιλότιμου να δράσουμε το ταχύτερο δυνατό”.

Νωρίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης παραβρέθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ΕΛΠΕ και της γερμανικής Juwi για τη δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ελλάδας, στην Κοζάνη. Μία επένδυση 130 εκατ.€.

Το πρωί ο κ. Χατζηδάκης μίλησε σε εκδήλωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η απάντηση στην ανησυχία για τη μεταλιγνιτική εποχή.

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Πηγές: EΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος