Συνάντηση Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Βρέστη – Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα (video)

Aυστηρή απάντηση στην Άγκυρα για την προκλητική επίθεση κατά της Κατερίνας Σακελλαροπούλου έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την τουρκική πλευρά. Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στην εμπρηστική του ρητορική, την ώρα που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο άτυπο συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών στη Γαλλία, τέθηκε επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, με τον Νίκο Δένδια να στέλνει σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την Ε.Ε. στην περιοχή αυτή και πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των Κρατών Μελών της Ε.Ε.».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν αξιώνει διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς ανάμειξη των Βρυξελλών, κατηγορώντας την ΕΕ ότι μεροληπτεί υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως ανέφερε: «Είναι προφανές ότι η στείρα προσέγγιση της (ΕΕ) κατά της Τουρκίας, υπονομεύει τις προσπάθειες της Ένωσης να είναι περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη και δεν επιλύει κανένα πρόβλημα».

Είχε προηγηθεί η αυστηρή η απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, σε ανακοίνωση της Άγκυρας που έβαλε κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή τις αναφορές της στον ποντιακό ελληνισμό, σε σχετική εκδήλωση στο Ελληνικό.

«Η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην τελετή η ΠτΔ υπενθύμισε τις μεθόδους που μετήλθαν οι νεότουρκοι στις επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης κατά των Ελλήνων του Πόντου την δεκαετία του ’20, λέγοντας: «Η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή».

Στην ανακοίνωσή του, το Τουρκικό ΥΠΕΞ επιτίθεται στην ΠτΔ χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις της «αβάσιμες».

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως: «Οι συχνές ψευδείς κατηγορίες της Ελλάδας επισκιάζουν τα βήματα για την δημιουργία ενός ειλικρινούς και έντιμου περιβάλλοντος διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επισήμανε πως: «Τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι γενοκτονίες έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες – η ιστορία δεν παραχαράσσεται».

«Το Τουρκικό ΥΠΕΞ έχει μία πολύ προκλητική άποψη για το θέμα της γενοκτονίας που οφείλεται στην δική μας υποτονική αντίδραση. Δεν αναφέρει καθόλου τον Πόντο», αναφέρει ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος